*Nettavisen* Nyheter.

Toska slipper Munch-siktelse

Foto: (GUARDIA CIVIL)

Politiet mener det ikke er grunnlag for å sikte David Aleksander Toska for befatning med ranet av «Skrik» og «Madonna» fra Munch-museet.

26.04.05 08:24

Fredag sendte norsk politi utleveringsbegjæring på David Aleksander Toska til spanske myndigheter.

I begjæringen kommer det frem at Toska siktes for flere ran, deriblant Nokas-ranet, samt hasjsmugling og heleri av over 5,7 millioner kroner som siden ble lånt til finansakrobaten Thomas Øye.

Til sammen kobles Toska til over 80 millioner kroner i ransutbytte fra Nokas-ranet, ranet av Postens brevsentral, ranet av Gjensidige Nors filial på Bryn i Oslo i 2001, heleri av penger, samt smugling av 800 kg hasj.

Pekte mot Toska
Det har i lang tid vært spekulert på om Toska har hatt en befatning med ranet av «Skrik» og «Madonna» fra Munch-museet 22. august i fjor. Enkelte har ment at ranet kunne ha blitt orkestrert for å fjerne fokus fra den svært omfattende Nokas-etterforskningen og over på kunstranet som fikk hele oppmerksomhet verden over.

Ifølge kilder TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med, viser det seg imidlertid at politiet ikke mener å ha grunnlag nok for å sikte Toska for befatning med Munch-ranet.

Ikke nevnt i siktelsen
Da utleveringsbegjæringen ble sendt til Spania fredag, var ikke Munch-ranet en av siktelsene i dokumentet.

Ifølge internasjonale konvensjoner kan utleverte personer kun dømmes for forhold som er nevnt i utleveringsbegjæringen. Dermed er siste tog for Munch-etterforskerne gått.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skulle det likevel komme frem opplysninger som knytter Toska direkte til Munch-ranet, finnes det unntaksbestemmelser. Dersom disse tas i bruk, vil det imidlertid bli god advokatmat. Praksis viser nemlig at en siktelse som kommer til siden, ofte brukes som argument for saksbehandlingsfeil under en rettssak.

Tre siktet
Mandag ble en 37 år gammel mann fra Oslo varetektsfengslet for fire uker, siktet for å ha deltatt i planleggingen og organiseringen av Munch-ranet. Totalt er tre personer nå siktet i forbindelse med ranet.

Politiadvokat Morten Hojem Ervik, som har påtaleansvar i saken, bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at det foreløpig ikke er andre personer siktet i saken.

- Vi har tre siktede, og alle de sitter inne. Det er foreløpig ikke flere, sier Hojem.

Politiet utelukker likevel ikke at det kan komme flere pågripelser i saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.