*Nettavisen* Nyheter.

Toska tilbake i Nokas-bygget

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Med David Toska som guide har retten fått en grundig omvisning på åstedet for Nokas-ranet torsdag. Se web-TV.

27.10.05 16:13

STAVANGER/OSLO (TV 2/TV 2 Nettavisen): Deler av Stavanger sentrum ble allerede klokken 08 i morges stengt av i forbindelse med åstedsbefaringen. Sju av de tiltalte, deres advokater, aktoratet og dommere fikk i dag se Nokas-bygget og Domkirkeplassen utenfor med egne øyne.

Ved 9-tiden ankom de tiltalte i de pansrede bilene som frakter dem til rettslokalet hver morgen. Store politistyrker var på plass i sentrum av byen, og de tiltalte var iført håndjern.

Til sammen deltar rundt 40 personer på befaringen, og sorenskriver Helge Bjørnestad har utstyrt seg med ropert for å kunne kommunisere mest mulig effektivt med alle sammen.

Er blitt kantine
Befaringen skulle etter planen avsluttes innen klokken 11, men denne tidsrammen sprakk.

Følget på rundt 40 personer gikk ved 10.15-tiden fortsatt rundt ute på Bankplassen. En kommandobil var kjørt frem og parkert på stedet der den også sto på ransdagen. Piler viste hvor bilen ble truffet av skudd.

Følget har også kikket på stedet der politiet mener drapsmannen sto da skuddene som drepte politimannen Arne Sigve Klungland ble avfyrt. Rekonstruksjonen av hva som hadde skjedd her ble sterk, spesielt for Klunglands etterlatte, som også var til stede.

Det var også helt tydelig at de tiltalte følte seg ille berørt av å se kommandobilen.

HTML EMBED
56-åring fra Svelvik25-åring fra StavangerThomas Thendrup (33)Johnny Thendrup (40)Dan Pettersen (30)Alf Henrik Christensen (43)Lars-Erik Andersen (28)Ikmet Kodzadziku (25)Ridvan Halimi (26)Metkel Negassie Betew (26)Erling Mathias Havnå (47)Kjell Alrich Schumann (39)David Aleksander Toska (29)Åpnes i pdf-fil

Toska viste hvordan ranerne tok seg inn i bygget, mens Johnny Thendrup har vist hvor han sto da han ble truffet av et skudd i låret og skjøt tilbake mot politiet. Toska og Thendrup er de eneste som har innrømmet å ha deltatt på selve ranet.

- Idet jeg datt bakover, så jeg at han sto og siktet på meg. Jeg satt ikke og siktet på noen da jeg ble skutt. Det gjorde jeg altså ikke. Det var ingen skuddveksling i forkant. Det var helt stille på torget. Det hadde nok vært stille i fem-seks minutter, forklarte Thendrup.

Da følget var ferdig utendørs, beveget de seg inn i de tidligere Nokas-lokalene for å se på vinduet som ranerne skjøt seg gjennom. I alt er det funnet 113 tomhylser etter skudd avfyrt i bakgården.

Et annet firma holder i dag til i lokalene, og det gamle velvet er gjort om til kantine.

Havnå ikke med
Metkel Betew, Kjell Alrich Schumann, Lars-Erik Andersen, Ridvan Halaimi og Thomas Thendrup deltok også under befaringen, under strenge sikkerhetstiltak. To politimenn passet på hver av de tiltalte, og de mange skuelystne ble holdt på behørig avstand bak sperringene.

Erling Havnå valgte å bli i fengselet, siden retten ikke så det som nødvendig for ham å være med.

Klikk på bildet for å forstørre.

I forrige uke ble det spilt av lydopptak i retten som viste hva som skjedde på Bankplassen de dramatiske minuttene den 5. april i fjor. I dag får flere av de antatte ranerne gjenoppleve dramaet.

HØR OPPTAKENE HER (gratis):

Opptaket fra politiets samband

Opptaket fra nødsambandet

I ettermiddag fortsatte gjennomgangen av tekniske bevis i retten.

Onsdag forklarte våpeneksperter fra Kripos seg om skuddene som falt på Bankplassen under ranet.

Politimannen Arne Sigve Klungland ble drept under ranet. Ingen av de 13 tiltalte har villet forklare seg om hvem som skjøt det dødelige skuddet mot Klungland, selv om flere har innrømmet at de vet hvem det er. David Toska har gått så langt som å be drapsmannen stå frem.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.