*Nettavisen* Nyheter.

Toska ville lage film

Foto: Guardia Civil / Sandrew Metronome Norge

«Det er mørkt. Klokken er om lag 23.30, og vi er på Rådhusplassen i Oslo». Slik starter David Aleksander Toskas filmmanus som han ville sende til UNO-regissør Aksel Hennie.

12.08.05 07:42

Aksel Hennie sier til TV 2 Nettavisen at han ikke har vært i kontakt med Toska siden de to gikk på videregående sammen, men avslører at han allerede har lekt med tanken på å lage film om dødsranet i Stavanger.

Skrev om seg selv
Dokumenter TV 2 Nettavisen har fått tilgang til, viser en ny side av Nokas-tiltalte David Aleksander Toska. Mens han fremdeles var på flukt fra norsk politi, lekte den selvutnevnte hovedmannen bak Nokas-ranet med tanken på å skrive både bok og filmmanus.

Det tok ikke lang tid før Toska hadde plottet klart – han ville skrive om sine egne brekk, med seg selv i hovedrollen. Og når skrivingen gikk i stå, begynte han på et brev til Aksel Hennie.

- Jeg har aldri mottatt et brev fra Toska, men nå ble jeg veldig nysgjerrig på hva han ønsket med meg, sier Hennie når TV 2 Nettavisen forteller ham om Toskas planer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Filmmanus om eget brekk
TV 2 Nettavisen har lest flere av Toskas egne notater som han skrev mens han fremdeles var på flukt fra norsk politi. Toska ble senere pågrepet på en internett-kafé i Malaga i Spania, og datamaskinen ble beslaglagt.

Midt på natten i fjor høst begynte han å skrive:

- Så sitter jeg her alene, på rømmen i en liten ferieby i Spania. Jeg har fått meg en bærbar pc som jeg har planer om å bruke til å skrive en liten bok, begynner Toska å hamre løs på maskinen.

Etter noen avsnitt skifter imidlertid Toska tema og skriver «Filmmanus: Personer i filmen: Meg selv, securitasvekter, telemontør og tre venner av meg som må defineres nærmere etter hvert».

Filmen skulle handle om innbruddet han var med på i bankbokshvelvet i Bryn hvor han stjal 20 millioner.

«Åpningsscene: Det er mørkt. Klokken er om lag 23.30, og vi er på Rådhusplassen i Oslo. David, (Toska bruker egentlig et annet navn enn sitt eget. Dette er imidlertid tatt ut av hensyn til andre involverte, red.anm.) går med raske skritt bort mot en person som venter midt på Rådhusplassen. David er tydelig sint, og når han kommer bort til vekteren som står og venter på ham, sier han:

David: - Hvorfor i helvete var det så mye politi der når jeg skulle møte deg?

Vekter: - Jeg vet ikke. Jeg så det også, så jeg stakk. Jeg gadd ikke vente på deg når politiet var der. Det så ut som de sjekket en bil eller noe.

David, fortsatt tydelig sint: - Så du vet ikke hvorfor de var der?

Vekter på defensiven: - Nei, jeg aner ikke. Hva skjedde med deg, da?

David: De prøvde å stoppe meg, men jeg kjørte fra dem. Det ble en helvetes biljakt.»

Går i stå
Videre beskriver Toska hvordan to menn skal komme løpende opp bak de to. Hovedpersonen snur seg, men blir plutselig lagt i bakken av politiet. Vekteren legger på sprang.

Lenger kommer ikke den nyutnevnte manusforfatteren før det begynner å gå i stå.

- Jeg har nettopp vært en tur på kjøkkenet og laget meg litt mat. Det virker veldig vanskelig å skrive et filmmanus. Det er nok best at jeg prøver å skrive bok, ikke film. Så kan eventuelt noen andre skrive filmmanus senere, skriver Toska.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ville be Hennie om hjelp
Og det var trolig den tanken som fikk Toska til å begynne på et brev til en gammel skolekamerat. For samme natt begynte han å forfatte et annet dokument. Brevet heter «Til Aksel Hennie». Dokumentet ble senere slettet, og innholdet er det trolig kun Toska som kjenner til.

- Jeg aner ikke hva han skrev. Jeg har aldri mottatt noe fra David. Det kan ha vært hva som helst. Men jeg håper David sender meg det brevet, sier Aksel Hennie til TV 2 Nettavisen når han får høre om dokumentet.

Hennie var regissør og hovedrolleinnehaver i den norske filmen «UNO», en film som blant annet viser det brutale miljøet blant Oslos torpedoer og dopselgere – et miljø som ikke er helt ukjent for Toska. Overfor TV 2 Nettavisen sier Hennie at han ikke vet hvorfor Toska ønsket å skrive til ham, men nevner at de to gikk på samme videregående skole sammen.

- Det er helt uproblematisk for meg at han har skrevet noe til meg på sin maskin, sier Hennie.

- Vil lage film
Og dersom Toska ønsker å gå videre med sine filmplaner, er ikke Hennie vanskelig å be.

- Hvis man tar David Toska på alvor når han sier at han skal lage en av historiens mest spektakulære ran, så har han klart det. Både Nokas-ranet og miljøet som David er en del av, er veldig interessant og veldig bra å lage film om, sier Hennie.

Han legger ikke skjul på at det vil være viktig å få kontakt i de rette miljøene dersom filmen skal bli troverdig.

- Har du vært inne på tanken om å lage film om dette allerede ?

- Det har jeg selvfølgelig. Alle som driver med film, har lekt med tanken. Jeg er kanskje nærmere enn mange andre, avslører Hennie.

Planla cd og musikkvideo
Men planene om film og bok med tittelen «Sikker som banken» er ikke de eneste kreative sidene Toska avslører i sine notater på datamaskinen. Tidligere har det vært avslørt at Toska gikk med planer om å gi ut en musikkplate, hvor han selv synger deler av sangen. I et brev til en kamerat somdriver et platestudio legger Toska frem ideen sin.

- Jeg synes det er på tide at vi kommer ut med denne låten som vi har vitset om så lenge. (¿) Hvis du føler det kan være bra for platesalget, så kan jeg synge litt selv også. Dere må skrive teksten som jeg skal synge og sende meg et opptak av hvordan jeg skal synge den. Så skal jeg gjøre så godt jeg kan, skriver Toska til sin kamerat.

Han spøker også med tanken på å lage en musikkvideo og ber kameraten komme med sine synspunkter.

- Ellers kan jeg trene litt på noen gamle danse trinn og komme med et lite bidrag til en eventuell video. Hahahahahaha, hva mener du? Er det ikke på tide å bli rock-star?, spøker den ettersøkte Nokas-raneren og signerer med «Popkometen».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag