*Nettavisen* Nyheter.

Toska vitner til slutt

David Aleksander Toska er siste mann ut i vitnestolen også i ankesaken. Se lista her.

15.08.06 14:33

To og en halv uke før Nokas-ankesaken starter, er rekkefølgen for når de tiltalte skal innta vitnestolen, klar.

Samtidig er det klart at de tiltalte ikke blir holdt i isloasjon frem til de har vitnet, slik politiet valgte å gjøre i forrige rettsrunde. Det vil si at de tiltalte nå får spise middag og drikke kaffe sammen under hele rettssaken, også før de inntar vitnestolen.

Sikkerheten rundt de tiltalte blir imidlertid holdt på samme nivå som sist.

Overraskende
Flere advokat TV 2 Nettavisen har snakket med, regnet med at aktoratet ville velge å sette de syv som har tilstått deltakelse først. Slik blir det altså ikke.

Som i fjor, ønsker altså aktoratet å vente med den antatte hovedmannen helt til slutt. Det kom frem under et møte mellom forsvarere, påtalemakten og dommerne på Forus i Stavanger tirsdag.

- Liten betydning
- Denne rekkefølgen er den vi mener er mest hensiktsmessig. Det er en god blanding av dem som har valgt å tilstå og ikke. Alle skal jo forklare seg, så faktorenes orden er likegyldig, sier statsadvokat Tor Christian Carlsen til TV 2 Nettavisen.

Han innrømmer likevel at det ligger en viss strategi bak rekkefølgen.

- Jeg liker jo å innbille meg at det er en plan bak alt vi gjør, sier Carlsen.

Rekkefølgen:

1. Lars Erik Andersen - tilstått

2. Erling Havnå - tilstått

3. Alf Henrik Christensen - nekter

4. Thomas Ingebrigtsen - tilstått

5. Dan Pettersen - nekter deltakelse

6. William Pettersen - tilstått

7. Johnny Thendrup - tilstått

8. Thomas Thendrup - nekter

9. Kjell Alrich Schumann - nekter

10. Ridvan Halimi - tilstått

11. Metkel Betew - nekter

12. Ikmet Kodzadziku - nekter

13. David Toska - tilstått

Erling Havnå, som etter dommen i mars har tilstått å ha deltatt i selve ranet, skal innta vitnestolen som nummer to. Hans forsvarer, advokat John Christian Elden, tror ikke rekkefølgen på de tiltalte får stor betydning.

- Jeg tror ikke rekkefølgen påtalemakten har satt opp får så veldig stor betydning, da forklaringenes innhold nok blir den samme, sier advokat Elden til TV 2 Nettavisen.

- Derimot er det egnet til å påvirke juryen ved at de lager seg et faktum på bakgrunn av de første forklaringene. Aktoratet frykter nok Toskas forklaring og at den vil kunne påvirke de øvrige, samt at denne vil kunne bygge opp juryens forståelse av faktum, sier Elden.

Først ut er Lars Erik Andersen, mannen som etter Nokas-dommen i tingretten, valgte å peke ut Kjell Alrich Schumann som drapsmannen.

- God stemning
Møtet i Stavanger tirsdag var et planleggingsmøte for rettssaken. Her ble praktiske spørsmål rundt avviklingen av ankesaken tatt opp. Mange av de innvolverte partene kjenner hverandre godt etter nærmere fire månder i samme rettslokale i første runde.

- Stemningen var god, sier statsadvokat Carlsen.

Ankesaken i Gulating lagmannsrett starter i Stavanger 4. september. Det er i utgangspunktet satt av tre måneder til saken, men partene har blitt bedt om å holde av januar dersom saken trekker ut.

- Det er vanskelig å si hvor lenge saken vil vare. Det er flere som har tilstått nå, så normalt vil det gjøre at det går kortere tid. Men det er en stor og kompeks sak og dermed kan det fort utvikle seg, sier Carlsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.