*Nettavisen* Nyheter.

Toskas advokat klaget inn Norge

David Toskas tidligere advokat har fått den europeiske komiteen mot tortur til å rette søkelyset mot Nokas-saken. Det skjer mandag.

29.09.05 15:31

David Toskas tidligere forsvarer, Fridtjof Feydt, klaget på bruk av isolasjon i Norge generelt og Nokas-saken spesielt. Mandag møter CPT (Council of Europe Anti-Torture Committee) advokatene i Advokathuset Feydt & Hamborgstrøm for å se på norske soningsforholdene.

- Vi skal ha et møte med dem mandag. Vi har klaget på bruk av isolasjon i fengslene. Tall som vi har innhentet viser at bruken av isolasjon ikke har gått ned selv om vi fikk en lovendring på området i 2003, sier advokat Fridtjof Feydt til TV 2 Nettavisen.

CPT har vært i Norge i 1993, 1997 og 1999. Ettter CPTs besøk i 1999 fikk Norge kritikk for mye bruk av isolasjon i varetekt. Etter besøket kom Norge med en lovendring som skulle bedre disse forholdene. Men Feydt mener å kunne dokumentere at, til tross for lovendring, så har bruk av isolasjon gått opp.

Klikk på bildet for å forstørre.

- I tillegg kan fengslene fatte rene forvaltningsmessige avgjørelser om bruk av isolasjon hvis de mener at det er nødvendig for sikkerheten. Disse beslutningene faller utenfor domstolens kontroll, sier Feydt.

I Norge én uke
Seniorrådgiver Erik Såheim i Justisdepartementet er koordinator for CPT når de kommer til Norge. Han sier at delegasjon på 13 personer skal være her fra mandag til mandag.

- Fem av personene er CPT-medlemmer. Vi kjenner ikke til hva de skal se på i Norge. Det skal være slik at man ikke skal vite hva de ønsker å se på, slik at man ikke skal glanse til noe, sier Såheim.

Såheim sier imidlertid at CPT vil ha et møte med politisk ledelse i Justis, -Sosial, og Kommunal og regionaldepartementet mandag. Han er også kjent med at CPT vil møte Barneombudet for å se på forholdene til barneasylanter i Norge. Etter det Justisdepartementet kjenner til skal CPT besøke Trondheim fengsel, Ila fengsel og forvaringsanstalt, Oslo politikammer og Brøset pysiatrisk sykehus.

- Et helvete
Så sent som tirsdag fortalte tiltalte Dan Pettersen at han ikke hadde fått psykolog under varetektsfengslingen til tross for at han hadde fått rettens kjennelse til dette. Han fortalte at først når han hadde navngitt Thomas og Johnny Thendrup, hadde soningsforholdene blitt bedre, og psykologen kommet.

Flere av de tiltalte har fortalt om knalltøffe forhold.

- Tiden i varetekt har vært et helvete. Det er helt umenneskelig. Vi blir behandlet som dyr, sa Lars-Erik Andersen til pressen etter den første dagen i retten.

Dan Pettersenbetegnet transporten til og fra tingretten som «dyretransport», mens Kjell Alrich Schumann spydde under hele turen til fengselet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.