*Nettavisen* Nyheter.

Toskas private bilder

Før Nokas-ranet hadde David Toska besøk av venner og ranskolleger i sitt skjulested, og koste med sitt nyfødte barn. Se de private bildene.

24.08.05 11:25

TV 2 Nettavisen har tidligere skrevet at David Toska holdt seg skjult i Smeaheia utenfor Stavanger i to uker etter ranet av Norsk kontantservice. Han flyttet hit før jul 2003. Det var her han planla ranet på Norsk kontantservice 5. april 2004.

«Jeg hadde faktisk litt gjester gjennom min tid i Stavanger. Noen var der kun av sosiale grunner, mens andre fikk forskjellige oppdrag av meg», skriver Toska på sin pc.

Bildene som politiet har konfiskert i forbindelse med etterforskningen av ranet på Norsk kontantservice viser bilder av venner sammen med Toska og barnet. Flere av vennene er kjente personer i det kriminelle miljøet.

Mange på besøk
I Smeaheia bodde han sammen med samboeren og deres felles barn. Også etter ranet 5. april 2004 bodde den lille familien i skjul på Smeaheia.

Blant de som var på besøk i Smeaheia var Toskas medtiltalte Metkel Negassie Betew. Han er omgangsvenn med Toska og kjenner også godt moren til Toskas barn.

På sin pc skriver Toska at han i tillegg til venner også hadde besøk av personer som utførte ulike oppdrag for ham. «Det kunne være slik som å få tak i han eller han og si at jeg skal snakke med ham. Be ham om å treffe meg der eller der. Si det er viktig. Eller kan du kjøpe inn noen telefoner for meg, og pass på at de ikke kan spores til deg. Her har du noen tusenlapper ekstra.» skriver Toska. Blant arbeidet han fikk gjort var innkjøp av bager med våpen og utstyr til ranet, samt anskaffelse av flere biler. En av de tiltalte i Nokas-saken har forklart hvordan han var en slik løpegutt for Toska.

Tilstår for familien
Toska har i politiavhør sagt at det nettopp er av hensyn til barnet og moren at han velger å forklare seg om Nokas-ranet.

«Siktede føler at det blir lettere å gå videre i livet hvis han forklarer seg. Han har familie, kone og barn å ta hensyn til. Det blir lettere for alle om han ikke nekter for ranet resten av livet (¿) det ville også være veldig forvirrende for hans sønn dersom siktede hadde sagt at han var uskyldig dømt», står det i avhøret av Toska.

Hans samboer var tidligere siktet i saken. Toska mener at samboeren ble holdt som «gissel» av politiet fordi han selv var på rømmen. Toska skriver i sin skriftlige tilståelse at hun ikke visste om planleggingen av Nokas.

«Jeg har alltid holdt min virksomhet skjult for NN (samboer). De gangene hun spurte meg om ting så ba jeg henne om ikke å spørre. Det har alltid vært min filosofi at det er egoistisk å betro seg til mennesker. Det er en belastning for folk å vite om ting som de ikke kan fortelle til noen. Som regel vil den du har betrodd deg til fortelle hemmeligheten videre til andre en dag, og da har vedkommende brutt tilliten. Derfor har jeg alltid holdt alt skjult for henne», skriver Toska i sitt tilståelsesbrev.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.