Toskas ville flukt

Etter å ha ranet med seg 56 millioner kroner, skutt en politimann og tatt gisler, flyktet Toskas menn i et kuleregn ut av Stavanger sentrum. Se fluktruta her.

16.09.05 10:36

David A. Toska har i avhør forklart i detalj hvilken rute de elleve ranerne fulgte for å riste av seg politiet. Fordelt på tre biler kjørte de i vill fart sikksakk gjennom Stavangers små gater og gangveier, raste forbi fotgjengere og brukte fotgjengertunneler for å komme seg på rett vei mot Sørmarka hvor de tre bilene ble satt i fyr.

TV 2 Nettavisen har gjennomgått Toskas forklaring og gir deg full oversikt over fluktruta.

Krasjet under flukten
Toska forklarer at han selv satte seg inn i en Ford Excursion, og omtrent samtidig begynte ransbilene å kjøre. De to andre bilene, en Saab og en Range Rover, krasjet idet de satt seg i bevegelse. Toska forteller at han så hvordan Saaben strevde med å kjøre videre, men til slutt var alle bilene på vei ut av Stavanger sentrum.

Les Toskas dramatiske historie om ranet her!

Tegnet kart til politiet
I avhør tegnet Toska inn fluktruta på et kart for politiet. Toska sier han er noe usikker på småveiene i Stavanger sentrum og beskriver følgende rute:

Klikk på bildet for å forstørre.

- Fra Domkirkeplassen kjørte bilene langs Breiavatnet og tok opp til Engelsminnegata. Her tok de til høyre opp Prinsensgate.

Underveis kaster ranerne ut spanske ryttere i veien for å hindre politiet i å ta opp jakten.

- Flukten fortsatte inn Wesselsgate via Dronningensgate, hvor de tok til høyre inn Kannikgata, så til venstre inn Solagata og inn på Tjodolfsgate.

- Bilene kjørte under Madlaveien og ned Tjodolvs gate mot Vålandsskogene.

- Her kjørte bilene inn gangveien mot Esso-stasjonen og fortsatte under Fridjof Nansensvei.

Måtte stoppe
Like ved Ullandhaug skole snudde Toska seg og så at støtfangeren til Saaben var løs og skrapte i asfalten. I en undergang under E39, like ved skolen, stoppet derfor Toskas bil og Saaben og dro løs støtfangeren.

Herfra fortsatte flukten opp til Bergsliensgate og Toska forklarer til politiet at de valgte å kjøre bak taxiholdeplassen for ikke å bli sett av drosjesjåførene.

Nå kjørte de i vill fart over Auglendsveien og inn Tyrihansveien. Her tok de til venstre ved Tjensvollveien, så til høyre inn Peer Gyntsvei, før de tok til venstre inn Mor Åsesvei.

Til slutt kjørte bilene ned mot Blåfjellveien og opp til parkeringsplassen ved en trafostasjon i Sørmarka.

Klikk på bildet for å forstørre.

Spredt i flere retninger
Her ventet allerede Range Roveren og to nye fluktbiler, en hvit VW Caddie og en større hvit varebil. De tre fluktbilene ble dynket med brennstoff og satt i fyr før ranerne forsvant hvert til sitt.

Selv reiste Toska hjem til leiligheten sin i Skjeneholmen i Smeaheia. Han setter på fjernsynet klokken 11 og ser at det ventet en ekstra nyhetssending.

Hvor resten av ranerne tok veien, sier Toska ingenting om. Man antar at flere dro tilbake til Stavanger sentrum og gjemmer seg i leiligheten i Nedre Dalgata 12 i Stavanger sentrum, kun noen få kvartaler fra Nokas-bygget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.