Gå til sidens hovedinnhold

Totalt byggekaos i Oslo

Over halvparten av alle kontrollerte entreprenører har fått kraftige reaksjoner fra Arbeidstilsynet på grunn av alvorlige lovbrudd. Se video.

(iOslo.no) - Se her. Hvordan har du tenkt til å få gjort ferdig dette taket, sier seniorinspektør Per Granerød strengt til anleggsleder Gisle Holen.

Vi står i nest øverste etasje i en blokk på Ullernåsen Panorama. Foran oss ligger et ufullstendig tak, utenfor det provisoriske gjerdet. Holen nøler litt, før han svarer.

- Vi må nok bruke sele for å jobbe der.

Nedslående
Det er siste dag av Arbeidstilsynets aksjonsuke mot sosial dumping. Hittil har om lag 30 byggeplasser over hele Oslo, og 200 på landsbasis, blitt undersøkt. Antallet sikkerhetsfeil og mangler er nedslående.

- Vi kommer med reaksjoner til entreprenørene på over halvparten av de stedene vi er innom. Det er rart at de lar det gå så langt, alle tjener jo på at det ryddig, sikkert og at ingen blir skadet, sier Granerød.

På mandag var Ullernåsen Panorama blant de byggeanleggene som kom dårligst ut i Arbeidstilsynets kontroll. Så ille var det at Granerød måtte gå drastisk til verks.

- Denne arbeidsplassen var nok på det nedre sjiktet da vi kontrollerte dette første gang, sier han.

Fullt av søppel
Et komplett kaos på arbeidsplassen gjorde at Granerød krevde at alle arbeiderne måtte møte opp klokken ni neste dag for registrering. I tillegg til dårlig organisering var det fullt av søppel overalt, usikrede stillaser og åpne lyspæresokler som kunne gitt kraftige støt.

- Mye av grunnen til pålegget her var at på grunn av alt rotet og søppelet på arbeidsplassen. Men nå er det mye bedre her, sier seniorinspektøren når Nettavisen er med på oppfølgingsrunden fredag.

Holen er enig i at forholdene var altfor dårlige.

- Hvorfor trengte dere arbeidstilsynet til å påpeke så iøynefallende mangler som dette?

- Vi kan ikke gå rundt å passe på alle underleverandørene hele tiden, det er de som produserer det meste av søppelet, svarer Holen, som synes det er ok å få eksterne øyne til å se på byggeplassen i blant.

Får tips daglig
Ifølge Granerød får Arbeidstilsynet daglig inn tips om lovbrudd på arbeidsplasser rundt om i hovedstaden. Stadig flere folk tar bilder for å å dokumentere og bevise de dårlige arbeidsforholdene til arbeiderne. Arbeidstilsynet opplever også at mange håndverkere ringer inn for å fortelle om forholdene på deres arbeidsplass.

Vil være overflødig
Holen innrømmer imidlertid at arbeidet med sikkerhet og forsøpling har vært for dårlig. Han mener også at presset om fremdrift i byggingen litt for ofte tar overhånd.

Etter mandagens pålegg har byggeplassen blitt kraftig forbedret. Per Granerød er ett skritt nærmere sitt ultimate mål.

- Mitt mål er jo å bli overflødig, og gå rundt på byggeplassen og tenke at det ikke er noe for meg å gjøre.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Reklame

Siste sjanse: 10 superkupp du gjør på Cyber Monday