Det har vært en lang reise for Tove, siden hun i november 2017 møtte David gjennom en norsk datingtjeneste.

4,5 måneder etterpå hadde Tove tatt opp et lån på 320.000 kroner og solgt bilen. Totalt 380.000 kroner har hun tapt på mannen hun trodde var den store kjærligheten.

- I ettertid føles det som et psykisk overgrep. Jeg ble manipulert og kontrollert av «David». Han misbrukte tilliten jeg ga ham. Jeg var veldig åpen og fortalte ham ting jeg normalt ikke forteller andre. Det brukte han til å bli bedre kjent med meg, slik at han visste hvordan han skulle greie å lure penger ut av meg, sier Tove.

Nå ønsker hun å fortelle sin historie for at andre som blir utsatt for denne typen svindel ikke skal tro de er alene. Hvert år blir mange nordmenn lurt, men mange opplever det skamfult å snakke om det.

I videoen helt øverst forteller Tove om tiden etter at hun forsto at hun hadde blitt lurt.

Tove har nå opprettet nettsiden Datingsvindel, samt et lukket forum der ofre for datingsvindel kan snakke med hverandre.

Forførelsen

Tove møtte den amerikanske soldaten «David Joe Holly» på den norske datingsiden Sukker. David var utplassert i Syria og skulle snart gå av med pensjon. Da ville han flytte til Norge. Til sin store kjærlighet: Tove.

- Det skjedde så veldig fort. Han brukte så pene ord om meg. Ord som «admire» - det ordet brukte han mye. Han begynte fort å snakke om oss som et par. Vi var et team. Så sa han at han elsket meg. Det gjorde han veldig tidlig, sier Tove.

- Jeg ble veldig forelsket. Han skrev kjærlighetsbrev til meg, og jeg følte meg veldig satt pris på og elsket. Jeg ble helt avhengig og satt og ventet på at det skulle komme e-post eller chattemelding. Veldig fort ble det et sterkt følelsesmessig bånd som gjorde meg helt fanget. Jeg hadde aldri fått en slik oppmerksomhet fra menn før. Det gjorde meg blind for det andre som skjedde. Jeg klarte ikke å se signalene på at dette ikke var ekte.

Artikkel fortsetter under kjærlighetsbrevet.

Svindler-historien

Etter noen uker fortalte David at han under et oppdrag i Syria hadde reddet livet til en rik sjeik. Han hadde fått en kasse med gullbarer og nå ville han frakte gullbarene til Norge.

David hadde ingen andre enn Tove å stole på, og de to var et team nå. Selv måtte David ut på et siste, skarpe oppdrag før han kunne reise til Norge.

David koblet inn en diplomat fra USA som skulle bistå i å frakte gullet til Norge. Tove fikk oversendt dokumentasjon på at både gullet og diplomaten var ekte, og Tove fikk jobben med å holde kontakt med diplomaten mens David var på oppdrag.

- Nå hadde jeg fått alt. Romantikk, eventyr, drama og gull, sier Tove. Hun forteller historien mens hun smiler og rister på hodet over sin egen idioti. I dag ser hun hvor dumt det var.

- Jeg hadde en dårlig magefølellse men jeg tok ikke den ikke på alvor. Jeg var i en gullflyt og kjærlighetsrus.

Tok opp lån

Så kom krisemailen fra diplomaten til «kona til David», som han kalte henne. Han trengte penger til porto. Pakken med gull sto fast på en flyplass i Ghana og han trengte penger til porto - 4.500 dollar - og det hastet. Tove nektet å sende pengene, men gikk med på å dekke hotellkostnader for diplomaten som satt fast i Ghana med gullet.

Forholdet mellom Tove og diplomaten var dårlig. Tove følte ansvar for Davids gull, og diplomaten truet med å forlate det hvis han ikke fikk penger til å ordne opp.

- De drev en uthalingstaktikk og jeg er typen som bekymrer meg. Til slutt skrev jeg at jeg vurderte å betale pengene.

Det endte med at Tove tok et lån på 50.000 kroner og overførte 4.700 dollar for å dekke porto for gullet.

Fikk sjokk

2017 ble til 2018, gullet var fremdeles i Ghana, og David måtte bli lenger i Syria fordi Assad-regimet hadde brukt kjemiske våpen mot befolkningen.

Diplomaten hadde fått nye problemer. Myndighetene skulle ha skatter og avgifter på pakken. De ville først ha en million kroner, men diplomaten hadde prutet skatten ned til 300.000 kroner.

- Da jeg så summen fikk jeg sjokk. Vi hadde et forhold, så jeg forsto ikke at det var svindel. Jeg stilte bare spørsmål ved måten David gjorde ting på og hva han utsatte meg for. Jeg ble sint på David fordi han utsatte meg for stor økonomisk risiko. Var det kjærlighet?

David lovet å betale tilbake, og sendte passord og innlogging til banken sin, slik at Tove kunne se at han hadde penger på konto. Mye penger. Han fikk de bare ikke ut.

Tove tok opp lån og sendte 280.000 kroner for å dekke skatter og avgifter, til tross for at hun visste at det kunne bli ødeleggende for økonomien hennes.

- Jeg fikk panikkanfall i forhold til pengene. Lå og vridde meg om natta. Tenkte at jeg kan ikke gjøre dette. Kan ikke utsette meg for den risikoen, forteller Tove.

Bruddet

- Etter at jeg hadde sendt pengene ble det et mareritt. Jeg var redd for å bli gjeldsslave og at han skulle dø på oppdrag. Han fortalte at det ble farligere og farligere i Syria.

- Jeg levde helt isolert fra verden. Det var som å være i en boble med ham hele tiden, og da var det så vanskelig å ta valg som var bra for meg selv.

David sa at avreisen hans fra Syria ble forsinket. Tove fortalte om alle sine bekymringer, men David beroliget henne med at alt skulle bli bra når han kom til Norge.

- Han brukte den dårlige samvittigheten og skyldfølelsen min, han visste hvordan han skulle takle meg. Jeg tror de lærer hvordan de skal håndtere ulike personligheter, sier Tove.

Så kom en ny krise. Diplomaten skulle ha penger, og David ba Tove om 25.000 euro (cirka 240.000 kroner).

- Vi må kjempe den siste kampen sammen, sa David. Han ba meg låne penger fra venner og kjente. Jeg brånektet.

Denne gangen satte Tove foten ned og var klar for å avslutte forholdet. Hun begynte nå å be ham betale tilbake pengene han hadde lånt.

Så, i april, fortalte David at han kunne reise til Norge. Han hadde fått innvilget «urgent retirement» (fritt oversatt til oversatt: hastepensjon). Tove var ennå sint på ham, og hun sto i fare for å bli gjeldsslave, men hvis han kom til Norge så ville ting løse seg.

- Jeg var mistenksom, men likevel så var det noe med måten han snakket på. Han sa han skulle komme. Jeg ble dratt inn igjen.

David ba om å låne penger til flyreisen. Tove solgte bilen og sendte 43.000 kroner. Billetten ble kjøpt og dato satt. Da David likevel ikke kom den datoen i april, gikk Tove til politiet.

Oppdaget svindelen

Nå gikk Tove kritisk til verks overfor «David». Hun sjekket e-posten hans og fikk treff på nettsiden Romance Scam. Dette er en av flere nettsider som overvåker svindel med kjærlighet.

- Det ble advart mot flere personer, og David var en av dem på siden. Nå hadde jeg bevis på at det var svindel. Han forsøkte å ta kontakt etter dette også, men nå var jeg ute av det følelsesmessig.

Artikkel fortsetter under videoen.

Tove har i ettertid sett at Capital Overseas Bank, der hun fikk innlogging og passord til, ikke er ekte. Denne nettsiden eksisterer ennå, men er altså ikke en ekte bank.

Ennå sliter Tove økonomisk etter å ha blitt svindlet. Psykisk føler hun seg sterk nok til å kunne snakke om det.

- Jeg har gått gjennom alle fasene: Fornektelse, sorg og sinne. Jeg ble forbannet på «David», «diplomaten» og hele organisasjonen som utnyttet meg. Det er kalde og kyniske mennesker som gir faen i andre.

I videoen helt øverst forteller Tove om tiden etter at hun forsto at hun hadde blitt lurt.