RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tør ikke gå til tannlegen

Foto: Scanpix/Lise Åserud
Sist oppdatert:
200 000 går sjelden eller aldri til tannlegen på grunn av tannlegeskrekk.

33 år gamle Trond Edmund Johansen fra Senja i Troms har blant de som lider av tannlegeskrekk. Han har på det lengste ikke vært hos tannlegen på 8 år.

- For det første så er det jo lukta og lyden av tannlegeboret. Jeg liker heller ikke sprøyta, sier han til Kanal 24.

For ett år siden gjorde kraftig tannverk at han måtte gå, selv om han ikke ville. Sammen med 5 prosent av Norges befolkning lider han av det som er i ferd med å bli et alvorlig samfunnsproblem.

- Tannlegene gjør for lite
Leder i norsk forening for odontofobi Bjørn Thunold mener tannlegestanden gjør for lite for å hjelpe.

- Dette gjelder mennesker fra alle sosiale lag. De som er hardest rammet utvikler etter hvert sosiale fobier. De unngår kontakt med andre mennesker på grunn av lukt eller fordi de får en følelse av å ikke fungere som andre, sier Thunold.

Kun 300 av 4000 tannleger er medlem av Norsk Forening for Odontofobi.

- Dette er en lavstatusgruppe som faller mellom alle stoler. En av grunnene til at denne pasientgruppen er litt upopulær er fordi det går mye tid i startfasen til å kartlegge hva det er som gjør at pasienten er redd. Dette er tid man ikke kan fakturere, sier Thunold.

- Hyggeligere i dag
President i Den norske tannlegeforening Gunnar Lystad tror tannlegene muligens kunne gjort mer for å hjelpe de med tannlegeskrekk.

- Vi kunne sikkert ha gjort noe. Men det har jo godt i riktig retning de senere årene - man tilbyr i dag mer empatisk behandling. Utstyret er bedre, lokalene hyggeligere og mange av de ansatte er flinkere til å ta imot pasienter, sier Lystad til Nettavisen.

Han tror også regningen som kommer i etterkant gjør at mange vegrer seg for å gå til tannlegen.

- Det er ofte slik at de som har en slik frykt utsetter besøke. Dermed blir det et oppsamlet behov, og besøket blir både dyrere og vondere, sier han.

Mangelen på økonomiske støtteordninger kunne også gjort det lettere, mener han.

- Det koster rundt 7000 kroner å legge en pasient i narkose. For å hjelpe vil det nok kunne være et behov for en offentlig støtte, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere