RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tør ikke lenger bo her

Foto: Trond Løvmo, Hamar Arbeiderblad
Sist oppdatert:
Samboerparet som i romjula ble bundet og mishandlet i sitt eget hjem, har gått i skjul. Gjerningsmennene er fortsatt på frifot.

Natt til 4. juledag stormet fire bevæpnede menn inn i huset til samboerparet i Stor-Elvdal i Hedmark. Paret ble bundet i hvert sitt rom, og ble mishandlet i 3,5 time før gjerningsmennene tømte huset for alle verdier.

Nå har samboerparet, en kvinne (18) og en mann (40), gått i dekning.

- De har rømt distriktet, og har søkt tilflukt hos kjente et annet sted i landet, forteller lensmann Per Rankleven i Åmot til Nettavisen.

Politiet har imidlertid ikke iverksatt noe ekstra vakthold rundt paret.

- Som en film
Lensmannen ser svært alvorlig på saken. Han har aldri vært borti noe lignende.

- Det nærmeste man har vært det her er det man ser på film. Måten det er gjort på, og tidsaspektet fra start til slutt, er veldig lenge. Det er liksom ikke en sjokkhandling der gjerningsmennene går rett inn, binder dem, tar verdier og går igjen. Her har de faktisk sittet i 3,5 time og terrorisert dem, og det er veldig spesielt, sier Rankleven.

Dramaet startet ved 04-tiden natt til 4. juledag. Plutselig sto de fire mennene på soverommet deres.

- Vi våknet av at noen sto i døra og skrek at vi skulle komme oss ut av senga, fortalte mannen til Hamar Arbeiderblad torsdag.

Han ble tvunget ut i stua der han i sofaen ble bundet på ryggen og beina ved hjelp av kjetting. Kvinnen ble bundet i senga på soverommet. Og mens han fikk rettet et våpen mot hodet, ble hun truet med kniv.

- De truet med våpen og sa at de skulle drepe oss. De sa de skulle få 25.000 kroner for å drepe meg, sa mannen til avisen.

Ved 7.30-tiden stakk mennene fra stedet, og kvinnen ble sluppet løs. Paret tok seg så ut av huset og fikk varslet politiet. De slapp fra det hele uten fysiske skader,

Var ikke maskerte
De fire gjerningsmennene er fortsatt på frifot, og jakten pågår nå for fullt.

- Ingen er pågrepet. Men paret har en formening om hvem to av dem kan være. De mener å ha gjenkjent dem, og disse to personene er interessante og vil bli kalt inn til avhør, sier Rankleven til Nettavisen.

Gjerningsmennene var ikke maskerte.

- De har derfor sett ansiktet på alle fire. De gjorde ikke noe forsøk på å skjule identiteten. Så det er litt spesielt at de opptrer med nakent ansikt, sier lensmannen.

Han karakteriserer saken som et grovt ran med grove trusler.

- De tømte jo hele huset for elektronikk, pengesamlinger, telefoner, bankkort og nøkler. Til og med kjøleskapet tømte dem. Så ut fra det de har tatt minner det mer om et rent villatyveri, men det blir jo grovt ran ut av det siden det er brukt våpen, sier Rankleven, som ikke tror at det er noen gjeng som står bak ugjerningen.

(Saken fortsetter under bildet)

- Må ha en grunn
Inntrengerne skal ifølge paret ha hevdet at de var ute etter tatoveringsutstyr, noe mannen hadde i huset. Men politiet tror ikke noe på at dette kan være motivet.

- Tatovering har han hatt som hobby og har drevet med i mange år, og at noen skulle ha rettigheter i det synes jeg er merkelig. Det var gammelt utstyr, så hvis det er motivet ene og alene så synes jeg det er merkelig. Da er rart da at vedkommende ikke har gjort fremstøt for dette personlig uten å leie inn fire stykker, sier Rankleven.

I avhør skal samboerparet ha fortalt at de ikke kan forstå hvorfor ranet skjedde, men politiet tror ikke at mennene tilfeldig gikk inn i akkurat deres hus.

- Det må ha en grunn, uten at de har kunne gi noen god grunn. De mener de ikke har noe utestående med noen, i hvert fall ikke noe som kunne rettferdiggjøre en slik handling, sier Rankleven.

- Bør andre som bor i Stor-Elvdal føle seg utrygge?

- Nei, det er tvilsomt flere som skal tas. Alle kan sove minst like trygt som tidligere. Det er en konkret plass de skulle til, og de skal ha sagt at de hadde fått et oppdrag med å ta med seg de hadde av verdi, sier lensmannen.

Sjekket pinkoder
Politiet gjennomfører nå flere avhør i saken, deriblant av de fornærmede. I tillegg er det en rekke tekniske spor som skal undersøkes.

- Bankkort og telefoner som de tok med seg blir sjekket opp mot hvor de har blitt brukt, sier Rankleven.

Ifølge paret skal to av mennene ha holdt dem i sjakk i huset, mens de to andre skal ha dratt ut og sjekket om pinkodene på bankkortene, som de truet til seg, var riktige.

Har du tips i saken? ring politiet i Hedmark på telefonnummer 62 53 90 00, eller tips Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere