Trafikkskadde flås av skatt

Katrine Bråtane og andre trafikkskadde kan miste opp til en tredjedel av erstatningen.

16.06.06 00:00

Da Katrine Bråtane var 11 år var hun ute og red. Hun ble påkjørt av en lastebil. Nå er hun lam fra halsen og ned, og trenger hjelp døgnet rundt.

- Jeg trenger mye hjelp, og det offentlige dekker ikke alt, sier hun.

Sparer millionerstatning
Etter mange års kamp ble Katrine til slutt tilkjent millionererstatning for å dekke sine ekstrabehov. Nå kan hun og andre trafikkskadde miste en tredjedel av erstatningen på grunn av et kommende vedtak om økt skatt på livrentesparing, ifølge TV 2 Nyhetene.

- Noen millioner høres mye ut, men når skal vare til man er 70-80 år, så er det ikke så mye per år, sier Bråtane.

Pengene blir borte
Katrine har satt pengene hun fikk i erstatning etter skaden, 8 millioner av de 10 milloner kronene hun fikk i erstatning, på livrentekonto. Av dette får hun 400.000 kroner i årlig avkasting. I dag betaler hun skatt slik at hun har ca 290.000 kr å rutte med. Nå vil Kristin Halvorsen at hun skal betale enda 90.000 kroner i formueskatt.

-Dette er brutalt, og det er hjerterått for dem det gjelder. Vi tar saken opp i morgen. Jeg håper Kristin Halvorsen kommer til fornuft og snur, det er ingen skam å snu i denne saken, sier Jan Tore Sanner, (H) i finanskomiteen på Stortinget til TV 2 Nyhetene.

Skal vurdere nærmere
Finansministeren vil ikke snu, men lover å se nærmere på saken.

- Jeg må gå igjennom hvordan de som har denne type erstatninger, kommer ut med at de skal betale formueskatt, og om det er tatt høyde for at det skal betales formueskatt når erstatningsbeløpet beregnes, sier Kristin Halvorsen (SV).

- Jeg håper de tenker seg godt om, for det er ikke bare rike mennesker som har penger i livsforsikring. Det er også helt vanlige mennesker som har litt spesielle behov, sier Katrine Bråtane.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.