Gå til sidens hovedinnhold

- Trakk meg fra ranet

Nokas-tiltalte Metkel Betew skulle være med inn i Nokas, men trakk seg.

STAVANGER (Nettavisen): - Jeg skulle være med inn. Hvis hvelvet var låst, skulle vi true de ansatte, sa Betew under sin forklaring i Gulating lagmannsrett tirsdag.

Betew fortalte at han ble med på planleggingen av Nokas-ranet og at han først siste helgen trakk seg fra ranslaget. Begrunnelsen var at han ikke stolte på flere av dem som skulle være med på ranslaget og at den kronisk magesykdommen han slet med, ble stadig verre.

- Jeg har ikke vært med på dette ranet. Nå skal jeg gi min versjon og min befatning med denne saken, sa Betew.

GRATIS OPPSETT: Les Nettavisen på mobil

Endret forklaring
- Forklarte du deg uriktig for tingretten fordi det var mest lettvint for deg? ville aktor Arild Dommersnes vite.

- Jeg tok et standpunkt, for det var blitt så stort og jeg var blitt forhåndsdømt. Så det var greit å distansere seg mest mulig, svarte Betew.

- Synes du det er noe problem å ikke være ærlig?

- Det å angre, blir litt feil. Jeg løy i tingretten og det må jeg stå for.

Han sier også at han ikke ønsker å snakke om andre enn seg selv og hevder lojaliteten teller mest. På spørsmål om hvorfor han endrer forklaring nå, svarte Betew:

- Jeg skal være så ærlig å innrømme at hvis jeg hadde blitt frikjent i tingretten, så hadde jeg nok ikke kommet med en ny forklaring nå.

Betew sa det var drømmen om mye og enkle penger som gjorde at han var med på planleggingen i det lengste.

- Slår tilbake mot deg selv
Aktor Arild Dommersnes spurte en rekke ganger hvorfor Betew ikke ønsket å navngi noen i sin forklaring. Betew svarte hver gang at dette var et standpunkt han hadde tatt.

- Vi har hørt flere av dine medtiltalte som har innrømmet å ha vært med, ikke ønsker å forklare seg om andre. Det er ingen av dem som sier at du er uskyldig. Det betyr jo at denne strategien også rammer deg Burde du ikke endre på det og håpe at noen andre sier noe om deg også? sa statsadvokaten.

- Jeg har jo håpet det - at folk skal si det, sa Betew.

- Men vil det ikke være greit å starte selv, med å si noe om andre?

- Jeg har jo bestemt meg.

- Sitter det noen uskyldige på tiltalebenken, noen andre enn deg, som du vet om?

- Som sagt, jeg har trukket meg uken før, så jeg har ikke oversikt over hele ranslaget.

- Men sitter det noen der, som du vet er uskyldige?`

- Jeg er ikke 100 prosent sikker.

- Er det noen du vil navngi – som du mener er uskyldig?

Etter en lang tenkepause, svarte Betew:

- Jeg ønsker ikke å svare på det.

Deltok i planleggingen
Betew (28), som er født og oppvokst i Norge, med foreldre fra Eritrea, har sittet 2,5 år i varetekt etter at han ble pågrepet og siktet for Nokas-ranet. Han forteller at han slapp ut av fengsel i november 2003 for å ha sonet en dom på 6,5 år. Kort tid etter dro han til Stavanger for å besøke sin gode kamerat David Toska.

- Her var også hans kone og nyfødte barn. Vi levde helt normalt – akkurat som en normal familie, sa Betew.

Han skjønte allerede da at David hadde flere kriminelle tanker i bakhodet alt i desember, og det ble allerede da avtalt at han skulle komme tilbake på nyåret for å diskutere videre. Ifølge Betew var han på besøk hos Toska mange ganger før ranet. Like etter nyttår dro Betew på ny til Stavanger – denne gangen viste Toska han vinduet i bakgården i Nokas-bygget.

- Der inne skulle det ligge mye penger. Jeg skjønte fort at dette var noe helt nytt, sa Betew.

Betew hjalp også Toska å skaffe ransutstyr og diskutere og planlegge ranet. I mars var han tilbake i Stavanger nok en gang.

- Det var klart at det var en veldig spent stemning. Det begynte å nærme seg og vi hadde en del ting å snakke om. David hadde bestemt seg for å bruke Smeaheia som ransbase. Der skulle alle personene møtes. Der skal alle dresses opp. Og der skal alle dra samtidig fra. Det var jeg helt uenig i, sa Betew.

Stolte ikke på medranere
Ifølge Betew var den opprinnelige planen at tre-fire menn skulle ta seg inn gjennom vinduet i bakgården til Nokas og true de ansatte til å åpne hvelvet. Men planene ble ifølge Betew endret da Toska forstod at det dreide seg om så store beløp at de trengte flere folk til å bære.

Statsadvokat Dommersnes ville vite om Betew delte David Toskas oppfatning av at vinduet i bakgården var et vanlig vindu, hvorpå Betew sa han hadde sin tvil.

- Han sa han hadde informasjon om at det var et enkelt vindu. Men oppi mitt hode, så var jeg litt betenkt, sa Betew.

Ifølge Betew var han med på ransforberedelsene helt frem til det siste. Men da det ble en diskusjon om hvem som skulle delta, valgte han å trekke seg.

- David gikk god for dem (medranerne, red.anm.), men jeg hadde hørt mye om dem og jeg stolte ikke på de personene. Jeg begynte også å bli sjuk, jeg har alvorlig magesykdom, sa Betew.

- Jeg mente også at dette ikke var riktig måte å gjøre på og jeg synes det gikk litt fort i svingene. Så jeg bestemmer meg for å trekke meg.

Dømt i tingretten
Betew er David Toskas venn, og kjenner også Kjell Alrich Schumann godt. Han innrømmet i tingretten å ha skaffet ransutstyr, men nektet for å ha deltatt på Stavanger-ranet. Han hevdet at han var hos en venn i Oslo på ranstidspunktet. Det trodde ikke Stavanger tingrett noe på og dømte han til 16 års forvaring med en minstetid på 10 år.

Betews DNA er blant annet funnet på en sovepose som lå igjen inne i lastebilen som ble tent på utenfor politihuset i Stavanger, og på våpen og utstyr i Drammen. Hans DNA er også funnet på siktet på våpenet som drepte Arne Sigve Klungland (les egen sak), og på toalettet i Nedre Dalgate der ranerne skjulte seg etter ranet.

En tidligere god venn av Betew hevder også at Betew innrømmet å ha deltatt i ranet, og at han navnga flere andre ranere.

Nettavisen følger Betews forklaring

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg