Tråler på rømmen med inspektører

En russisk tråler har stukket av med to norske kystvaktinspektører om bord.

17.10.05 20:56

BODØ/OSLO (TV 2 Nettavisen): Den russiske tråleren «Elektron» har stukket av fra arrest med to norske kystvaktinspektører om bord etter at det ble avdekket grove brudd på fiskeribestemmelsene.

Tråleren ble oppbrakt i Barentshavet lørdag, i vernesonen øst for Hopen. De to inspektørene fra Kystvakten bordet skipet, som satte kurs sørover mot norsk havn med eskorte. Men søndag formiddag endret tråleren plutselig kurs og vendte baugen østover med kurs for Smutthullet - fortsatt med de to inspektørene om bord. Den siste beskjeden Kystvakten har mottatt, er at tråleren er på vei nordover igjen.

Foto: Kystvakten

Kystvaktskipet «Tromsø» følger etter tråleren.

- Dette er en alvorlig situasjon. Vi håper at vi etterhvert får kontroll og får tråleren inn til norsk havn, sier kontreadmiral Trond Grytting i Landsdelskommando Nord-Norge (LDKN) til TV 2 Nyhetene mandag.

Russiske myndigheter orientert
Landsdelskommando Nord-Norge sier de har kontakt med russiske myndigheter via ulike kanaler. Blant annet blir den russiske sjøgrensevakten, som tilsvarer den norske Kystvakten, holdt løpende orientert.

- Dette er noe spesielt, men samtidig skal vi ikke overdramatisere situasjonen. Vi har kontakt med inspektørene om bord, og de skal etter forholdene ha det bra, sier pressesjef John Espen Lien ved Landsdelskommando Nord-Norge til TV 2 Nettavisen.

Nekter å følge ordre
Han vil ikke gjøre rede for hvilke skritt Kystvakten vurderer overfor tråleren.

- Vi vil til en hver tid vurdere hvilke skritt det er nødvendig å ta, sier Lien. Kapteinen om bord på «Elektron» skal ikke ha sagt noe om hva han akter å gjøre, men ifølge Lien er det åpenbart at han nekter å følge ordre og forsøker å unndra seg straffeforfølgelse.

Elektron er en russisk tråler som er 55 meter lang og har en vekt på 1.220 tonn. Den er registrert i Murmansk og har et mannskap på 29 om bord.

- Uvanlig situasjon
- Operasjonen pågår nå, og jeg kan ikke fortelle akkurat hva vi gjør. Men de er siktet for uavbrutt forfølgelse i henhold til havretten i fra norsk sone inn i et annet lands sone, sier sjef i Kystvakten Nordnorge, Steve Olsen til TV 2 Nettavisen.

- Vi er i kontinuerlig dialog med inspektørene, og de lider ingen nød. Men det er en uvanlig situasjon, det er første gang siden 2001 at et fartøy er arrestert. Jeg kan ikke huske at noen har tatt med seg inspektører og prøvd å stikke av fra Kystvakta heller.

1.525 inspeksjoner i år
Ifølge Kystvakten har tråleren tidligere fått inndratt lisensen for ulovlig fiske i Norges økonomiske sone.

I 2004 gjennomførte Kystvakten ifølge NTB 1.653 inspeksjoner av fartøy. 21 av disse ble brakt opp. Hittil i år er det gjennomført 1.525 inspeksjoner, og 16 av fartøyene er brakt opp. Som regel fører det til bøter og inndraging av fangst når Kystvakten går til aksjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.