*Nettavisen* Nyheter.

Tranby-saken: Enken dømt til 21 år for drap

Snøen var smeltet på stedet der en utbrent bil med et lik ble funnet på en parkeringsplass ved et skogholdt på Tranby i Lier. En kvinne er nå dømt for drap, etter at hennes ektemann (57) ble funnet død i konas utbrente kabriolet.

Snøen var smeltet på stedet der en utbrent bil med et lik ble funnet på en parkeringsplass ved et skogholdt på Tranby i Lier. En kvinne er nå dømt for drap, etter at hennes ektemann (57) ble funnet død i konas utbrente kabriolet. Foto: Thomas Winje Øijord (NTB scanpix)

Borgarting lagmannsrett har dømt enken etter Per Gunnar Asheim (57) til fengsel i 21 år slik aktor la ned påstand om.

04.12.15 11:22

Helena Asheim (54) ble frikjent for drapet i Drammen tingrett, men påtalemyndigheten anket, og lagmannsretten kom altså til motsatt konklusjon etter sju ukers hovedforhandling.

Hun har hele tiden nektet straffskyld for at hun drepte sin ektemann på Tranby i Buskerud påsken 2013. Frontline-direktøren ble funnet død i konas utbrente bil på en parkeringsplass i Lier.

54-åringen er dømt til å betale drøyt 3,6 millioner kroner i oppreisning og erstatning for tap av forsørger til barna. Hun fradømmes retten til forsikringsytelser, arv og til å sitte i uskiftet bo. Siden straffen er så lang, ilegges hun ikke saksomkostninger. Dommen er enstemmig.

Forsvaret og deres klient har nå to uker på seg til å avgjøre om de vil anke dommen til Høyesterett eller ikke.

Enig med aktor

Lagmannsretten er enig med aktor i at det overlagte drapet isolert sett tilsier en fengselsstraff på l9 år. Retten mener mishandlingen av barna tilsier en fengsel i tre og et halvt år og påvirkning av vitner halvannet år.

Samlet sett kom lagmannsretten til at hun straffes med fengsel i 2l år. 1.011 dager for utholdt varetekt trekkes fra dette.

Retten var enig med aktor i at det ikke kan tillegges nevneverdig vekt at hun i tingretten erkjente delvis straffskyld for mishandling og påvirkning, ei heller at hun trakk anken for disse tiltalepunktene rett før saken kom opp i lagmannsretten.

"Hun har hele tiden vært forbeholden med hensyn til egen rolle i forhold til samtlige tiltaleposter. Det er ellers ikke noe å bemerke i formildende retning", bemerker retten.

Skjerpende momenter

Retten er tydelig på at det overlagte drapet veier klart tyngst og legger til at brannen er et skjerpende moment, enten Per Gunnar Asheim var i live eller ikke da hun tente på bilen.

"Det er skjerpende at overlegget startet senest fire dager i forkant av onsdag 27. mars 2013 da hun gikk til innkjøp av kaffekvern og endte med at hun - blant

annet ved å plassere en ølboks og en ginflaske i bilen, samt to sigarettsneiper Per Gunnar Asheim hadde røkt utenfor bilen - forsøkte å få det til å se ut som han hadde begått selvmord", heter det i dommen.

Videre finner retten det skjerpende at hun involverte ett av barna i kjøpet av en bensinkanne. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.