RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trapper ned markeringen av 22. juli

Leder for støttegruppa Lisbeth Kristine Røyneland foran det nye minnesmerket på Utøya.
Leder for støttegruppa Lisbeth Kristine Røyneland foran det nye minnesmerket på Utøya. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Framover vil det kun bli offisielle markeringer av 22. juli på runde år, opplyser Nasjonal støttegruppe for 22. juli-hendelsene. Psykiater Grete Dyb mener det kan være lurt å trappe ned.

Etter femårsmarkeringen i 2016 kommer støttegruppa til å tone ned markeringene på Utøya og i regjeringskvartalet fram til tiårsmarkeringen i 2021.

– Vi ser på nedtrappingen som en naturlig gang. Selvfølgelig vil vi alltid ha en markering av dagen, men den kommer til å bli av mer privat karakter, sier leder Lisbeth Kristine Røyneland i støttegruppa til NTB.

LES OGSÅ: Rekordpåmelding til Utøya-leir

Får samlingspunkt

Støttegruppa har i lengre tid diskutert hvilken form markeringene skal ha i årene som kommer.

– Vi hadde egentlig tenkt å trappe ned i år, men fordi minnestedet på Utøya og infosenteret ved regjeringskvartalet åpner, videreførte vi fjorårets markering også i år, forteller Røyneland.

LES OGSÅ: Breiviks bombebil skal stilles ut

I år åpner det private minnestedet på Utøya, og i 2016 skal det midlertidige minnestedet ved regjeringskvartalet være på plass.

– Når vi får det midlertidige minnestedet på plass, har vi et naturlig samlingspunkt i Oslo. I årene mellom de store markeringene er selvfølgelig alle velkomne, men det blir ikke noe offisielt program med tale fra statsministeren og slikt, opplyser nestleder John Hestnes i støttegruppa.

– God plan

Forsker Grete Dyb ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) mener at store, årlige markeringer ikke nødvendigvis er det beste for de berørte og etterlatte.

– De berørte trenger både markeringer og rom. Men det viktigste er at hendelsene ikke blir glemt, og at de berørte får signaler om dette, sier Dyb til NTB.

Hun påpeker at nedtrappingen som støttegruppa legger opp til, er vanlig når det kommer til markering av krigs- og terrorhendelser.

LES OGSÅ: Hussaini vil minnes de gode stundene

– Det er også svært viktig at det blir opprettet et ordentlig informasjonssenter og ordentlige minnesteder. Minnesteder som berørte kan oppsøke når de vil, vil ta vekk noe av behovet for store, årlige markeringer, mener Dyb, som er barne- og ungdomspsykiater.

Hun understreker at 22. juli uansett alltid kommer til å være en svært tung dag for mange.

Fakta: Fakta om minnesteder etter 22. juli-angrepene

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* På Utøya er det i år laget et minnested som består av en ring med navnene til 60 av de 69 som ble drept på øya under angrepet 22. juli 2011.

* Det skal lages to nasjonale minnesteder etter terrorangrepene, ett i regjeringskvartalet i Oslo og ett på Sørbråten i Hole kommune, like ved Utøya.

* Plasseringen og utformingen av det planlagte minnesmerket i Hole er omstridt.

* I Oslo skal det åpnes et midlertidig minnested 22. juli 2016, som skal erstattes av et permanent minnested når det nye regjeringskvartalet står klart. Det er ikke klart når det permanente anlegget står ferdig.

* Et informasjonssenter om terrorangrepene og byggearbeidene i regjeringskvartalet åpner 22. juli i år, etter forslag fra støttegruppa og AUF.

* I tillegg vil regjeringen opprette et 22. juli-senter for forskning på høyreekstremisme.

Kilde: NTB

Sammen i sorgen

AUF-leder Mani Hussaini forteller at de årlige minnemarkeringer på Utøya fortsatt er svært viktige for ungdomsorganisasjonen.

– Det er en viktig dag som for mange er tung, og det er viktig at vi kan samles på Utøya for å møte gamle og nye venner og bli minnet på at man ikke er alene om sorgen, sier Hussaini til NTB.

Statssekretær Anne Karin Olli i kommunal- og moderniseringsdepartementet sier til NTB at regjeringen har et veldig godt samarbeid med AUF og støttegruppa om minnemarkeringene etter terroren.

Nå skal vi først gjennomføre 2015-markeringen, der vi åpner 22. juli-senteret, så vil vi komme tilbake til senere års markeringer sammen med dem, kommenterer Olli.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere