*Nettavisen* Nyheter.

Tre år for voldtektsforsøk

En 21 år gammel mann er dømt for å ha forsøkt å voldta en jente på rådhustrappa i Oslo på nyttårsaften for to år siden.

05.02.08 10:25

Oslo tingrett har dømt mannen til tre års ubetinget fengsel. Mannen må også betale den 17 år gamle jenta en oppreisning på til sammen 60.000 kroner.

Voldtektsforsøket skal ha skjedd like før midnatt på nyttårsaften i 2006. 21-åringen skal ha tatt tak i jenta, dyttet henne mot en vegg og ned på bakken. Der skal han ifølge tiltalen ha trukket av henne buksene, og deretter forsøkt å voldta henne.

Kvinnen var svært beruset og ute av stand til å gjøre motstand, men 21-åringen lyktes ikke å gjennomføre handlingen fordi han ble avbrutt av en vekter som kom til stedet.

- Vandret rundt i gatene

«Tiltalte hadde ikke noe klart opplegg for nyttårsaften 2006/2007. Han drakk hjemme hos seg selv en halv flaske whisky og tok resten med seg i en colaflaske. Han gikk ut ved 22-tiden og vandret rundt i gatene mens han drakk resten av whiskyen», står det i dommen fra Oslo tingrett.

Jenta skal ha vært på et vorspiel nyttårsaften sammen med tre venninner, før de tok en taxi ned til et utested i nærheten av Oslo rådhus. På utestedet skal hun ha blitt utvist fordi hun var for full, og fikk beskjed om at hun måtte få seg litt frisk luft. Derfor gikk hun ned til borggården ved rådhuset, der hun traff på den dømte 21-åringen.

«Det fremgår av videoen fra rådhuset at hun sjanglet og til dels ikke kunne stå på beina», skriver tingretten videre. En promilletest som ble tatt ca. fire timer senere, viste at hun da hadde en promille på hele 2,06. Retten beskriver promillen som svært høy, siden jenta bare var 17 år gammel.

Mannen skal ha begynt å kysse henne, og hun skal da ha sagt at hun hadde kjæreste for å få ham til å slutte med å legge an på henne. Han skal imidlertid ha fortsatt - mot hennes vilje.

- Nært en fullbyrdet voldtekt

Flere overvåkingskameraer fanget opp det som skjedde.

Retten finner det derfor bevist at 21-åringen, etter å ha fått 17-åringen til å stå inntil en vegg, forsøkte å voldta henne. Han skal ha kysset henne på brystene, noe han også har erkjent. To ganger skal mannen skal ha forsøkt å voldta henne.

«Retten er av den oppfatning at overgrepet ligger nært opp til fullbyrdet voldtekt. », påpeker retten i dommen. De mener likevel at mannen ikke er gjort skyldig i mer enn forsøk på voldtekt.

Tingretten er imidlertid ikke i tvil om at mannen har forsøkt å få seksuell omgang med kvinnen mot hennes ønske, og de mener at han har utnyttet henne i den tilstanden som hun var i.

Det påpekes også i dommen at 21-åringen i Danmark i 2005 ble dømt for en fullbyrdet voldtekt, og at han ble ferdig med å sone dommen bare om lag et halvt år før voldtektsforsøket i Oslo.

Han er dessuten tidligere dømt for trusler.

- Hun sa ikke nei

Aktor i saken, Irlin Irgens, sa da rettssaken startet at det var ting som tydet på at det har vært en fullbyrdet voldtekt, og at de vurderer å utvide tiltalen.

Hun fikk altså ikke støtte av dette i retten, som mener det ikke er godt nok bevist at det skal ha vært en voldtekt.

Tiltalte selv hevdet i retten at kvinnen var med på notene:

- Hun sa ikke nei. Hun ropte ikke, eller gjorde ikke noe motstand, sa han.

21-åringen erkjente ikke straffskyld for voldtektsforsøket, men han erkjente skyld for de andre tiltalepunktene.

Da vekteren på Rådhuset grep inn, løp 21-åringen fra stedet. I retten sa han at flukten skyldtes at han hadde stjålet jentas mobiltelefon. Utenfor Teaterkafeen ble han tatt igjen av vekteren, lagt i bakken og senere pågrepet av politiet. Mannen er også dømt for å oppgitt falsk identitet overfor politiet, og for å ha stjålet mobiltelefonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag