RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tre av fire vil overvåkes

Sist oppdatert:
Tre av fire nordmenn er positive til mer overvåkning i samfunnet.

Overvåkningen har eksplodert i Norge de siste årene. Allikevel er svært mange nordmenn positive til mer overvåkning i samfunnet dersom det gjør hverdagen tryggere. Det viser en spørreundersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Teknologirådet.

Kun kriminelle
Hovedfunnene i undersøkelsen viser at kvinner er mer positive enn menn til overvåkning, og at de eldste i samfunnet er mest åpne for overvåkning.

Dersom uskyldige overvåkes, eller det ikke foreligger mistanke om kriminalitet, synker aksepten drastisk blant alle de spurte. Bare en av fire godtar overvåkning der uskyldige rammes.

Storebror ser mer
Over hele verden har økt kriminalitet ført til strengere sikkerhetskrav. Det i kombinasjon med ny teknologi har åpnet for en rekke nye overvåkningsmuligheter. Vi kan overvåkes via mobilen, legger igjen masse spor på internett, bilen kan enkelt lokaliseres og fingeravtrykk og ansiktsgjenkjenning er på full fart inn som identifikasjon.

Undersøkelsen, utført blant 1000 menn og kvinner i alle aldre og fra hele landet, viser at nordmenn er positive til å ta i bruk overvåkingsteknologi, hvis dette kan bidra til en tryggere hverdag.

Få har ifølge undersøkelsen problemer med bruk av fingeravtrykk som identifikasjon, og nærmere 70 prosent er positive til å oppbevare biometriske data i en sentral database til bruk i kriminalitetsbekjempelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere