RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tre barn E.coli-smittet

Foto: Colourbox (Colourbox)
Sist oppdatert:
Barna er innlagt på sykhus og blir nå behandlet for den alvorlige nyresykdommen.

Folkehelseinstituttet har fått varsel om tre tilfeller av såkalt HUS (hemolytisk-uremisk syndrom) hos barn under ti år.

- Pasientene har blitt syke i løpet av de siste to ukene. Folkehelseinstituttet undersøker nå årsaken til HUS-tilfellene i samarbeid med Mattilsynet og kommunehelsetjenesten. Det er for tidlig å si om det er en sammenheng mellom HUS-tilfellene, sier Karin Rønning, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Barn fra tre fylker
Barna er fra Oslo, Akershus og Østfold. Det blir nå tatt rutinemessige prøver av barna og matvarer hos familiene i samarbeid med det lokale Mattilsynet.

- HUS er en alvorlig tilstand med nyresvikt og blodforandringer. Den vanligste årsak til HUS er infeksjon med en spesiell type E. coli-bakterier, kalt enterohemorragisk E. coli (EHEC), som gir særlig alvorlig sykdom. I de fleste tilfeller starter HUS-sykdommen med en magetarminfeksjon med blodig diaré. Barnet kan ha feber, er slapt, irritabelt og har generelle sykdomstegn, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Alarm i barnehage
Et av barna som er innlagt på sykehus, er et fem år gammelt barn fra Bærum. Barnet, som går i en barnehage i Bærum, er innlagt på Rikshospitalet.

- Nå tar vi alle de forholdsregler vi skal. Vi har fått en del pålegg fra smittevernsoverlegen, sier styreren i den aktuelle i barnehagen, Toril Wiig, til budstikka.no.

Blant annet blir all matservering stoppet i barnehagen de neste 14 dagene. Alle leker må også desinfiseres, samt at renholdet og håndhygienen skjerpes.

E.coli-bakterier
E. coli er tarmbakterier som normalt finnes i store mengder hos mennesker og dyr. Disse tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av bakterien kan forårsake alvorlig sykdom. En slik gruppe er EHEC bakterien. HUS er en alvorlig nyresykdom, som hos barn oftest skyldes toksinproduserende EHEC-bakterier.

Bakterien smitter vanligvis fra næringsmidler eller en annen kilde (vann, kontakt med dyr). Smitte kan også skje direkte fra person til person eller ved direkte kontakt med dyr. Spesielt eldre og barn kan få alvorlig sykdom.

En døde i 2006
I 2006 ble til sammen 18 personer, deriblant 16 barn, E.coli-syke etter å ha spist infisert mat. Ett barn døde.

Smittekilden viste seg å være morrpølse fra ett av Gildes anlegg.

Også i fjor høst, fra september til desember, fikk Folkehelseinstituttet melding om seks tilfeller av infeksjon med samme bakteriestamme av E. coli O103. Dette var ikke den samme varianten av E. coli O103 som forårsaket utbruddet i 2006.

- Denne varianten av bakterien er mindre aggressiv enn den som forårsaket dette utbruddet. Utbruddet nå er i mindre grad forbundet med alvorlig sykdom, sa seniorrådgiver Line Vold ved Folkehelseinstituttet om utbruddet den gang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere