*Nettavisen* Nyheter.

Tre dømt for minibank-svindel

Foto: (Foto: Politiet)

De tre franskmennene kom til Norge for å svindle Oslo-borgere for kredittkort og penger. Men alt gikk galt for trioen.

14.01.04 10:27

Etter flere mislykkede forsøk fattet politiet mistanke. Spaning ble iverksatt og til slutt ble de tre pågrepet.

Det var 17. oktober i år at de tre forsøkte å svindle minibankkunder ved å sette opp en såkalt «Lebanon Loop» på flere minibanker i Oslo.

Loop-en som bli satt på minibanken, sørger for at kortet blir sittende fast. Deretter er det svindlerens hensikt å fralure korteiere PIN-koden, for deretter å ta ut kortet etter at korteier har forlatt stedet.

- Relativt amatørmessig
Oslo tingrett har nå dømt de tre mennene i alderen 24 til 29 år for flere tilfeller av forsøk på grovt tyveri.

- I skjerpende retning legges det vekt på at tyveriforsøkene har vært planlagt på forhånd - alle de tre har reist til Norge med det formål å stjele penger ved hjelp av «Lebanon Loop». Tyveriforsøk av denne karakter har potensial i seg til å gå utover mange mennesker og til å innbringe store summer, og av allmennpreventive hensyn er det derfor grunn til å reagere strengt. Det skal på den annen side bemerkes at forsøkene i dette tilfellet synes å ha vært relativt amatørmessige, skriver Oslo tingrett.

Løslatt
De to franskmennene som ble dømt til 30 dagers fengsel, er allerede løslatt etter soning, siden de hadde sittet 28 dager i varetekt i saken. Den tredje franskmannen skal ifølge dommen bli løslatt om kort tid.

Svindelmetoden de tre er dømt for, er nå kjent i Norge:

Informasjonsleder Trygve Hillestad ved Hordaland politidistrikt forklarte fremgangsmetoden slik, da en person prøvde å svindle til seg minibankkort og penger i Bergen i sommer.

- Etter at korteieren hadde puttet bankkortet sitt inn i minibanken, fikk han ikke tatt ut verken penger eller kortet. Mens korteieren stod ved minibanken og gjorde forsøk på å få ut kortet, kom en fremmed mann bort og tilbød sin hjelp. Hjelperen stod hele tiden tett opp til korteier for å se hvilke håndgrep korteier gjorde for å få ut kortet sitt, og anbefalte korteier om å slå inn PIN-koden og så trykke «Avbryt», sa Hillestad.

Også i Bergen var svindelen mislykket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.