Tre innsidere dømt for ran

Tre innsidere på to postkontor og en Nordea-bank i Oslo, er hver dømt til over ett års fengsel i forbindelse med tre ran og et ransforsøk.

14.01.04 10:27

De tre skal alle ha gitt fra seg enten koder eller nøkler til arbeidsplassene sine etter å ha blitt truet av en ransliga.

Syv dømt
Totalt er syv personer nå dømt i forbindelse med disse tre ranene og en ransforsøk i Oslo fra desember 2001 til juli 2002:

  • Ran av Majorstua postkontor 20. desember 2001. Utbytte; drøyt 2,2 millioner.
  • Ran av Manglerud Postkontor 20. mars 2002. Utbytte; over 1,4 millioner korner
  • Ran av Økern postkontor 16. juli 2002. Utbytte; nesten 2,3 millioner kroner.
  • Ranforsøk av Nordeas filial på Årvoll 22. mai 2002. Ranet var mislykket.

Fradømt drosjen
I saken i Oslo tingrett ble også en tidligere drosjesjåfør dømt til fire og et halvt års fengsel, og over 2,2 millioner kroner i erstatning, samt inndragning av drosjen.

Årsaken er at tingretten fant det bevist at 29-åringen brukte drosjen til å kjøre ranere fra stedet etter ett av ranene, samt under ransforsøket.

To av de tre innsiderne fikk halvannet års ubetinget fengsel, mens en av dem fikk ett år og tre måneders ubetinget fengsel.

Press fra A- og B-gjengen
Oslo tingrett mente de tre var under press, men dømte dem likevel til fengselsstraffer.

- Om truslene ikke ble fremsatt direkte, kom de fra folk som i det pakistanske miljøet ble betraktet som farlige. De hadde tilknytning til A- eller B gjengen og fra pressen kjenner de fleste til hvilke metoder som kan bli brukt, skriver Oslo tingrett i dommen.

Fetteren til en av innsiderne, en 28-åring, ble i samme sak dømt til fire års fengsel for medvirkning til grovt ran og et grovt ransforsøk. I tillegg ble en 26-åring og en 24-åring i den samme saken dømt til henholdsvis 5 1/2 år og 5 års fengsel.

Millionerstatning
I tillegg til fengselsstraffene, ble de syv tiltalte også dømt til å betale store erstatningssummer.

Mannen som fikk fem års fengsel, må betale over 3,5 millioner kroner i erstatning til Posten i forbindelse med de to ranene på Majorstua og Manglerud postkontor.

To av innsiderne ble blant annet dømt til å betale 100.000 kroner hver i erstatning.

Fire anket
- Påtalemyndigheten er fornøyd med at samtlige blir domfelt i tråd med tiltalen, sier en av aktorene i saken, statsadvokat Hans Jørgen Bender, til TV 2 Nettavisen.

- Det må vurderes nøye om hvorvidt straffeutmålingen for tiltalte nummer 1, 2 og 3, de såkalte innsiderne, skal ankes, sier Bender.

En av innsiderne, samt tre av de andre dømte, anket dommen på stedet.

Seks millioner borte
Den omfattende dommen er derimot ingen full seier for politiet:

Påtalemyndigheten mener to personer til skulle ha vært tiltalt i saken, og det påtalemyndigheten mener er hovedmannen, har rømt fra landet.

Han er siktet for samtlige ran og er tidligere dømt for drap. Flere av de tiltalte forklarte at vedkommende var med på ranene. Politiet mener at vedkommende ulovlig tok seg inn i landet for å delta på ranene.

Den andre personen er tidligere straffedømt for narkotikaforbrytelser og er utvist fra landet.

De to er i dag ettersøkt i forbindelse med ranene

Ransutbyttet på nærmere seks millioner kroner er ikke kommet til rette.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.