*Nettavisen* Nyheter.

Tre kvinner og to menn omkom - kjørte i fjellveggen

FEM OMKOM: Alle i bilen omkom da en bil med fem personer kjørte av fylkesvei 651 og inn i en fjellvegg i Telemark. Foto: Rjukan Arbeiderblad (NTB scanpix)

Fem personer i 50- og 60-årene omkom i ulykken på Rjukan søndag.

03.09.18 16:20

Tre kvinner og to menn omkom da bilen de satt i kjørte av fylkesvei 651 og inn i en fjellvegg i Telemark.

Les også: Politiet jobber fortsatt med å varsle pårørende etter dødsulykken på Rjukan

Alle de omkomne er i 50- og 60-årene, ifølge politiet. Fire av dem bodde i Kragerø og én i Skien.

- En ufattelig tragedie har rammet Kragerø-samfunnet, sier Kragerøs ordfører Jone Blikra (Ap).

– Pårørende er varslet og flere av de involverte kommunene har iverksatt kriseteam for å ivareta pårørende og andre involverte. Bilen var en åpen amerikansk veteranbil, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

De meldte i 17-tiden søndag om at fire personer hadde mistet livet og at en person var fløyet til sykehus. Kort tid senere ble det bekreftet at også den femte personen var død.

– Personen som ble fløyet til Ullevål sykehus etter ulykken, døde dessverre som følge av skadene. Alle de fem som var i bilen da ulykken skjedde, er bekreftet omkommet, sier operasjonsleder Rune Hunshamar i Sørøst politidistrikt til NTB.

Les mer: Politiet frigir navnene på de fem døde i veteranbilulykken

Fjellvegg

Politiet fikk først melding om det som umiddelbart ble beskrevet som en alvorlig ulykke klokken 13.44 søndag ettermiddag.

Etter hvert fant politiet ut at bilen var på vei nedover fylkesvei 651 i retning Rjukan, da den kjørte av veien og inn i en fjellvegg som går langsmed en skarp 180 graders venstresving. Minst en av de fem i bilen satt fastklemt etter ulykken.

En blå eller grå Audi A3 var tidlig på stedet etter ulykken og ble etterlyst av politiet. De meldte seg om lag to timer senere.

– De har forklart litt hva de så, men hadde ingen nye opplysninger utover det, sier Hunshamar.

Havarikommisjonen vil trolig åpne full undersøkelse

Statens havarikommisjon vil trolig åpne full undersøkelse av ulykken.

– Vi har engasjert oss i saken på den måten at vi reiste til dette stedet på søndag. Vi gjør en del undersøkelser og vil fortløpende vurdere om vi vil åpne full undersøkelse, sier avdelingsdirektør Rolf Mellum i veiavdelingen i Statens havarikommisjon for transport til NTB.

– Bakgrunnen for at vi vurderer å åpne full undersøkelse er alvorlighetsgraden. Det er heldigvis sjelden at fem personer omkommer i en trafikkulykke, og vi mener vi har et oppdrag om å følge opp det spesielt, sier Mellum.

Han sier de nå jobber med å samle inn informasjon om ulykken. En beslutning om undersøkelse blir trolig tatt raskt.

– Vårt hovedmål er å se på læringspotensial. Det er mye som tyder på at det er flere spesielle forhold her. Dette blir vurdert fortløpende, men beslutningen vil bli tatt ganske raskt, sier Mellum.

– Vi har tre personer der i dag, men jeg kjenner ikke alle detaljer. Vi må ta en oppsummering i løpet av dagen, sier Mellum.

Les mer: Ingen brukte bilbelte i dødsulykken på Rjukan

Ordfører kondolerer

Ordføreren i Kragerø, Jone Blikra (Ap), delte sine kondolanser på Facebook mandag morgen:

- En ufattelig tragedie har rammet Kragerø-samfunnet. Fire av våre egne ble brått revet bort i en bilulykke på Rjukan i går. Alle våre tanker går til familie, vener og kjente til de omkomne, skriver Blikra på Facebook.

Ordføreren sier han ikke kan huske at byen er blitt rammet av en så alvorlig ulykke i alle de årene han har bodd der.

– Det er klart at når det er fire personer som samtidig brått blir revet bort i en sånn ulykke, så preger det byen. Kragerø er en liten kommune og en liten by. Jeg kan ikke huske i de årene jeg har bodd her, at vi har hatt en tilsvarende ulykke hvor så mange brått har blitt revet bort samtidig. Det preger alle, sier Blikra.

Klikk på bildet for å forstørre.

To begravelsesbiler på vei opp til stedet der en bil kjørte i fjellveggen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Åpen kirke

Han forteller at det aller viktigste mandag, er å følge opp familiene og pårørende med kommunens kriseteam.

– Vi flagger også på halv stang foran rådhuset, og så har jeg bedt om at kirken holdes åpen i løpet av dagen. I tillegg er vi i ferd med å rigge til en kondolanseprotokoll på rådhuset, sier ordføreren til NTB.

Kommunen opplyser at Kragerø kirke holder åpent fra klokken 14 til 18 for alle som har behov for en stille stund og for å minnes de som har gått bort. Dersom det er behov, vil kirken holde åpent lenger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ordfører i Kragerø Jone Blikra (Ap). Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Også ansatte i kommunen tilbys hjelp dersom de har behov for det.

– Vi har selvfølgelig så små forhold her at jeg har gitt beskjed til arbeidskolleger om at i den grad det er behov for mer hjelp, så skal de få det. Alle kjenner alle, og dette påvirker hele kommunen. Jeg kjente selv flere personlig, sier Blikra.

Frigir navn

Politiet opplyser mandag formiddag at de jobber med å få varslet alle pårørende. Deretter vil politiet frigi navnene på de fem som døde i ulykken.

– Det er ikke tvil om at hele lokalsamfunnet vet hvem som omkom i ulykken, sier Blikra.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag