RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tre russ pågrepet

Sist oppdatert:
Politiet i Asker og Bærum slår russealarm. I natt florerte anmeldelsene og minst tre russ ble pågrepet.

Natt til fredag skapte russen igjen store problemer. Det er først og fremst det voldsomme støynivået som politiet har mottatt klager på. Fortvilete naboer klager på at hele huset rister. I natt ramponerte de også en Viking-bil som var tilkalt for å hjelpe en russebuss som hadde kjørt seg fast. Politiet pågrep minst tre russ i løpet av natten, og skrev ut flere forelegg.

Russebråk i de to kommunene har ført til en klagestorm uten like. Politiet varsler nå strengere reaksjoner.

- Oppførselen deres er helt uakseptabel. Vi blir nedringt av fortvilede innbyggere. Natt til torsdag mottok vi rundt 40 klager i timen. Mange kom ikke gjennom på linjene engang. Telefonkapasiteten vår ble sprengt, sier leder i fellesoperativ seksjon i Asker og Bærum politidistrikt, Stig Wettre-Johnsen til Nettavisen.

LES OGSÅ: Russ skutt med luftvåpen

LES OGSÅ: - Har flyttet inn i russebussen

LES OGSÅ: Russejenter pornomisbrukt

Ristet ut av sengen
Budstikka.no skriver at rødruss også har kastet konteinere og søppelsekker i sjøen ved båthavna på Holmenskjæret i Asker.

- De kan ikke holde hele bygda våkne bare fordi de skal feste og ha det moro. Man kan ikke ha det sånn at naboer nærmest blir ristet ut av sengen på grunn av høyt lydnivå, sier Wettre-Johnsen til Nettavisen.

Politiet varsler nå at de vil gå hardt til verks dersom den feststemte russen ikke besinner seg.

- Vi kan ikke ha det sånn som det her. Nå håper vi de justerer seg. Lover og regler gjelder for dem også. Dersom de ikke roer seg vil de bli bøtelagt for brudd på orden, sier han.

Bøtelegging
I tillegg til bøtelegging risikerer russen at lydanlegg blir beslaglagt og at russebiler blir avskiltet.

- Det betyr at de kan få en trist avslutning på russefeiringen med prikk på rullebladet, sier Wettre-Johnsen.

Han synes det er uheldig at politiet må bruke opp mye kapasitet på å være russepoliti.

- Det er nok av annen ordinær kriminalitet som vi heller burde brukt tiden vår på. Russen har hatt en veldig dårlig start. Hvis dette er standarden på hvordan resten av feiringen blir, så er det ille. Nå håper vi de justerer seg, sier Wettre-Johnsen.

Russeregler
Politiet i Oslo har så langt ikke fått inn mange klager på årets russekull, men det er først fredag kveld russefeiringen virkelig starter rundt om i landet. Det er i kveld i kveld feiringen braker løs på Tryvann i Oslo. Det er også i kveld den store kick-off festen i Kongeparken Amfi går av stabelen for russen i Sandnes og Stavanger.

For første gang har Utdanningsetaten i samarbeid med rektorene utarbeidet et felles ordensreglement for russen på alle de 27 videregående skolene i Oslo. Elever som bryter reglene kan risikere nedsatt orden eller å bli utestengt fra undervisningen, skriver aftenposten.no.

De tre viktigste reglene er følgende:

  • Ingen russedress på skolens område før 1. mai
  • Russebiler forbudt på skolens område
  • Besøk av russ fra andre skoler er forbudt

Bjørn Croff i Utdanningsetaten sier til avisen at reglene har kommet for at avgangselevene skal fullføre eksamen, som i år kommer rett etter russefeiringen. Russen selv reagerer på at de ikke har fått være med på utformingen av reglene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere