De tre er overlege og spesialist i psykiatri Rita Lyngved, psykologspesialist Anne Lill Ørbeck og spesialist i psykiatri Helge Haugerud, opplyser politiet i Oslo.

De tre ble oppnevnt av Asker og Bærum tingrett onsdag, ifølge Aftenposten.

De tre skal gå i gang med samtaler med Manshaus i løpet av de nærmeste dagene og skal være ferdige med undersøkelsene 7. november, ifølge politiet.

Psykotisk

Manshaus har erkjent å ha drept stesøsteren Johanne Ihle-Hansen (17). Hun ble funnet død i sin bolig på Eiksmarka i Bærum 10. august.

22-åringen ble pågrepet i moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum, der han begynte å skyte kort tid etter drapet. Ingen ble skadd i skytingen. Han har også erkjent denne handlingen.

Likevel erkjenner han ikke straffskyld etter siktelsen.

– Det er ikke noe tvil om at han erkjenner handlingene, men hvorfor han ikke erkjenner straffskyld, vet vi ikke ennå, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

Målet med undersøkelsen er å finne ut om Manshaus er strafferettslig tilregnelig.

De sakkyndige skal hovedsakelig undersøke om han var psykotisk under hendelsene 10. august. De sakkyndige skal også ta stilling til om han bør overføres til tvunget psykisk helsevern eller forvaring.

Samtale med psykolog

Oslo politidistrikt ba om en fullstendig judisiell observasjon, en såkalt rettspsykiatrisk undersøkelse, etter at de mottok en foreløpig rettspsykiatrisk erklæring om 22-åringen fra psykologspesialist Marianne Teigland.

Hun hadde en over tre timer lang samtale med Manshaus på politihuset i Oslo i slutten av august.

Samtalen ga, ifølge Kraby, politiet nyttig informasjon i etterforskningen.

Fengslingsmøte

Manshaus møter mandag i Oslo tingrett til et nytt fengslingsmøte. Han har ikke samtykket til videre varetekt.

Han ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud 12. august. Varetekten går ut mandag, og påtalemyndigheten må begjære ham fengslet på nytt.

– Vi har ingen signaler om at han vil forklare seg i fengslingsmøtet. Vi får se hva som skjer, sier Kraby til Dagbladet.

Manshaus har ikke latt seg avhøre siden 18. august.

– Vi ønsker selvfølgelig å avhøre ham ytterligere og håper han er villig til det, sier Kraby.

(©NTB)