*Nettavisen* Nyheter.

Treg russisk inspeksjon

Foto: (TV 2)

Norsk laksenæring ventet at russiske inspektører ville ankomme Norge mandag for å begynne inspeksjoner. Men russerne uteblir.

01.08.06 07:50

Les NA24 på mobil

I forrige uke var det ventet at russiske veterinærmyndigheter ville ankomme Norge mandag 31. juli for å begynne inspeksjonene av norske lakseanlegg. Foreløpig har ingen sett noe til russerne.

NA24 – din næringslivsavis

Venter på Moskva
- Vi venter ennå på bekreftelse fra Moskva om når de kan begynne inspeksjonene. I forrige uke sa de at de trolig ville komme mandag. Men mandag kom de i hvert fall ikke, sier kommunikasjonsdirektør Inger-Gunn Sande i Eksportutvalget for Fisk (EFF) til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Venter på liste
Det er EFF som er tilrettelegger for inspeksjonene i Norge. Og der venter de fortsatt på en bekreftet liste fra russerne over hvilke anlegg som skal inspiseres. Etter første inspeksjonsrunde fra russerne i mars/april i år tillot disse eksport av fersk laks fra to av de fire virksomhetene som da ble inspisert.

Næringen utarbeidet etter dette en liste over bedrifter langs kysten - fra Hammerfest i nord til Hjelmeland i sør - som ønsker å eksportere til Russland, og som derfor ønsker inspeksjon fra russerne. Fra russisk hold er det imidlertid gjort klart at de selv ønsker å foreslå hvilke virksomheter som skal besøkes denne gangen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Per Ervland


I løpet av uken

- Selv om inspektørene ikke kom til Norge i dag, så har vi likevel et håp om at de skal komme i gang i løpet av denne uken, sier Sande til NA24.

Det er antydet at de russiske inspektørene vil besøke 14-16 anlegg i sin andre inspeksjonsrunde etter at importforbudet av fersk norsk oppdrettslaks ble opphevet i mai.

- Kan ikke gjøre annet enn å vente
Direktør Trond Davidsen FHL Havbruk, som representerer de norske lakseoppdretterne, skulle gjerne ha sett at inspeksjonsarbeidet var kommet i gang for lengst.

- Vi skulle gjerne ha sett at dette arbeidet kom i gang, for vi mener jo at denne stoppen er ubegrunnet. Vi tror jo at når inspeksjonene ført kommer i gang så vil det åpne opp for mange eksportører. Men så langt kan vi altså ikke gjøre annet enn å vente, sier Davidsen til NA24.

I fjor var totaleksporten av laks og ørret på 600.000 tonn fra Norge. Av dette gikk 83.000 tonn til Russland

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag