RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Treholt beklager spionmøte

(TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Det er en selvransakende Arne Treholt som torsdag lanserer selvbiografien «Gråsoner». - Jeg skulle gjerne vært foruten møtet med Titov, sier Treholt til TV 2 Nettavisen.

- Å si at jeg angrer er for sterkt. Jeg har opptrådt kritikkverdig og kunne gjort ting annerledes i forhold til utenlandsoppholdene mine, sier Arne Treholt som ble dømt til 20 års fengsel for politisk spionasje i 1985.

Under et møte med KGB-offiseren Gennadij Titov i Moskva skal Treholt angivelig ha overlevert papirer og mottok samtidig et pengebeløp. Han ble pågrepet i 1984 på Fornebu med en bunke hemmeligstemplete regjeringspapirer. Etter syv år i fengsel ble Treholt benådet i 1992. Treholt har alltid hevdet sin uskyld i spionanklagene.

Sommerfugler i magen
Torsdag morgen begynte mediesirkuset rundt Arne Treholt i God Morgen-studio hos TV 2. Senere på formiddagen holder Gyldendal Forlag pressekonferanse.

- Jeg har sommerfugler i magen, sa en lettere spent Treholt til TV 2 Nettavisen etter han kom ut fra studio.

Ikke tilbake til Norge
Etter at Treholt kom ut fra fengsel, flyttet han først til Hellas, Dubai og Russland. Det ble uutholdelig å gå i gatene i Norge. I 1998 flyttet han til Kypros. Om han noensinne vil flytte tilbake til Norge, kan han ikke svare på.

- Tiden vil vise om jeg kommer tilbake, men ikke akkurat nå, sier Treholt til TV 2 Nettavisen.

61-åringen har valgt å kalle selvbiografien for «Gråsoner», ettersom han ofte i livet var midt i slike soner. Treholt mente kontakten med Titov kunne bli en nyttig kanal.

- Når det oppstår krisesituasjoner i det tosidige forholdet kan det være nyttig med slike uformelle kanaler jeg hadde etablert, sier Treholt til TV 2s God Morgen Norge.

- Det er sikkert mange som vil si at jeg var naiv da jeg ble tatt for spionasje. Jeg ser i ettertid at jeg overså at det fantes etablerte fiender midt i den kalde krigen, mener han.

- Forteller du sannheten?

- Jeg mener at jeg gir en veldig oppriktig og ærlig versjon fra min side. Men sannhet er et relativt begrep som avhenger av hvem som definerer det, sier Treholt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere