RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Treholt fikk 300.000 kr av Saddam

(TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
I 1983 mottok Arne Treholt 40.000 dollar i hundredollarsedler av Iraks handelsattaché etter å ha gitt opplysninger til Saddam Hussein.

Pengene fikk Treholt fordi han ga opplysninger om hvor den irakiske presidenten kunne kjøpe våpen og andre varer i Norden.

- De irakiske pengene hvilte som en tung kladd i magen min og ble ødeleggende for meg senere, skriver Treholt i selvbiografien «Gråsoner» som ble lansert torsdag.

Det var Iraks handelsattaché i Paris Radhi Mohammed som, etter at Irak gikk til angrep på Iran i 1980, kontaktet sin venn Arne Treholt for å få hjelp til å knytte nærmere handelskontakter i Norden. Irak var spesielt interessert i å få kjøpt våpen og ammunisjon i Skandinavia.

Innrømmer feil
Treholt skriver i boken at han brukte sin fritid til å skrive rapporter til Mohammed, og bedyrer at de aldri inneholdt opplysninger eller informasjoner som berørte norske eller allierte sikkerhetsinteresser.

- Det var heller ingen forretningshemmeligheter, men virksomheten lå klart utenfor rammen av det en utenrikstjenestemann burde innlate seg på, skriver Treholt.

- Gav etter og tok pengene
I boken prøver han å gi inntrykk av at pengene mer eller mindre ble presset på ham, og skriver at han først takket nei til en kommisjon på 10.000 dollar for å ha hjulpet enkelte foretningskontakter å eksportere oksekjøtt til Irak. Til slutt gav han etter og tok imot disse pengene og 30.000 dollar for konsulenttjenestene – noe som på den tiden utgjorde om lag 300.000 norske kroner.

- Pengene står i ditt navn, og hvorfor kan du da ikke like godt motta dem? spurte Mohammed Treholt ved en anledning. Treholt skriver at å gi etter for dette var åpenbart det mest graverende i hans kontakt med Radhi Mohammed.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere