RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Treholt frykter Busch

Foto: TV 2
Sist oppdatert:
Spiondømte Arne Treholt har ingen tro på gjenopptagelse av sin egen sak så lenge Tor-Aksel Busch er riksadvokat. Busch var aktor da Treholt ble sendt i fengsel.

Spiondømte Arne Treholt forklarer sin nøling med å fremme sin sak på nytt med at Tor-Aksel Busch er riksadvokat, melder NTB.

Da Treholt ble dømt for spionasje i 1985 var nåværende riksadvokat Tor-Aksel Busch aktor i saken. I tillegg var nåværende høyesterettsjustitiarius Tore Schei dommer i det som den gang het Eidsivating lagmannsrett.

Treholt sier til NRK at en mulig ny rettssak vil reise en rekke habilitetsproblemer.

- Folk som sitter i meget sentrale stillinger innenfor justisvesenet i dag, jeg tenker på riksadvokaten og høyesterettsjustitiarius, var aktor og dommer i min sak. Dette reiser problematiske habilitetsspørsmål, sier Treholt.

Han tror det ville vært enklere å fremme saken på nytt dersom Busch og Schei ikke satt i de posisjonene som de i dag sitter.

Arne Treholts forsvarer, advokat Arne Haugestad, er enig med Treholt. Han mener Tor-Aksel Busch er inhabil.

- Det er ganske klart at riksadvokaten er dundrende inhabil. Og han sitter i en posisjon der han selv skal ta standpunkt til spørsmål om gjenopptakelse. Da må det på en eller annen måte opprettes en sette-riksadvokat, sier Haugestad til NRK.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere