Gå til sidens hovedinnhold

Trekker seg uten barnehage-dekning

Dersom SV kommer i regjering, må alle barn få tilbud om barnehageplass innen to år, lover Kristin Halvorsen.

Dermed legger SV-lederen en potensiell bombe på forhandlingsbordet hvis de rød-grønne vinner valget. Både Ap og Sp lover økt satsing på eldreomsorgen som den viktigste saken i valgkampen.

Kristin Halvorsen mener det likevel må være rom for satsing på skolen, og understreket at hun satser alt på å få gjennom kravet i en eventuell rød-grønn regjering.

- Dette er så viktig at dere er kvitt meg hvis vi ikke får til dette, forsikret hun programlederne Ingvild Jensen og Anne Weider Aasen under grillingen på TV 2s «Utspørringen» mandag.

- Dette er en sak som skiller det rød-grønne alternativet fra høyresiden. SV har sloss for dette kravet i 30 år, sier Kristin Halvorsen til TV 2 Nettavisen.

Himmel og hav
Mandag var SV-lederen først ut som deltaker i TV 2s partilederutspørring. Halvorsen brukte anledningen til å love full barnehagedekning fra 1. januar 2008 og innføring av makspris på 1750 kroner allerede fra 1. januar 2006. Innen 2009 skal alle barn ha lovfestet rett til barnehageplass.

- Om fire år tror jeg folk vil spørre seg: «Himmel og hav, hvorfor har vi ikke fått fram dette tidligere?» hevder Halvorsen overfor TV 2 Nettavisen.

Prislapp
Utspillet var ikke avklart med SVs potensielle regjeringspartnere, men Kristin Halvorsen er ikke redd for at det bastante kravet kolliderer med Aps og SPs satsing på eldreomsorg.

- Vi er enige både om full barnehagedekning og makspris, sier hun.

Overfor TV 2 Nettavisen etter at opptaket var gjort, kunne Halvorsen ikke tallfeste på stående fot hva barnehagesatsingen vil koste. En time senere satte hun prislappen til 6,5 milliarder kroner. Samtidig understreket hun at prislappen kan bli høyere dersom maksprisen gjør at flere foreldre søker om barnehageplass.

Tidspunkt
Ap-leder Jens Stoltenberg mener SVs krav ikke er noe nytt, og at essensen i forslaget ligger i barnehageforliket som allerede er vedtatt av Stortinget.

- Det Kristin Halvorsen sier der er helt i tråd med det SV har hevdet i Stortinget. Vi er enige, men har ulike synspunkt på når det bør innføres, sier han til TV 2 Nettavisen.

Matpakke
I TV 2-utspørringen kjørte programlederne Anne Weider Aasen og Ingvild Jensen SV-lederen hardt på om partiet er til å stole på etter alle tallforviklingene i forrige uke. Blant annet opererte partiet med feil timetall i skolen. Halvorsen innrømmet at hun hadde bommet på timetallene, men avviste at SV hadde snublet.

-Vi har ikke snublet. Vi har lagt fram en omfattende plan for skolepolitikken. Det går an å bære over med oss på en så ubetydelig feil, sa hun.

Kristin Halvorsen måtte samtidig moderere løftet om varm skolemat på alle skoler.

-Jeg var veldig klar under valgkampåpningen at vi ikke kan love varm mat til alle hver dag. Mange må finne seg i matpakke, sandwich eller salat, sa hun under utspørringen.

- Har dekning
Halvorsen måtte også svare på om hun har dekning for de 60 milliardene SVs satsing på skole, eldre og andre tiltak vil koste uten å forsyne seg grovt av oljefondet.

- Vi skal bruke like mye oljepenger som det (finansminister) Per Kristian Foss har brukt, kontret Halvorsen, og lovte reduserte investeringene i Nordsjøen, avvikling av kontantstøtten og kutt i forsvarsbudsjettet.

Fleip
Kristin Halvorsen ble også grillet om angrepet i Dagbladet på KrF-leder Dagfinn Høybråten. Hun avviste at hun hadde et «hatbilde» av Dagfinn Høybråten på skapdøra si.

- Det var en fleip. - Jeg hater ikke Høybråten, sa Halvorsen, men fastholdt at KrFs motstand mot ekteskap mellom homofile er med på å stigmatisere barn som har homofile foreldre.

- Når KrF gjør dette til et poeng i valgkampen, påfører de andre et problem det er viktig å få fokus på. Det handler om verdivalg, sa hun.

Etter utspørringen var Kristin Halvorsen godt fornøyd.

-Jeg vet mange velgere er lei tall. Jeg håper jeg fikk fram noen visjoner også, sier hun.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget