Trekker tilbake kriserapport

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har trukket tilbake en rapport som knuser myndighetenes katastrofeberedskap.

12.01.05 14:53

Direktoratet trakk tilbake rapporten bare få timer etter at TV 2 Nettavisen skrev om den.

Rapporten som DSB offentliggjorde i går, viste at myndighetene mangler en kriseplan for katastrofer tilsvarende terrorangrepet mot Madrid. Årsaken er at de rett og slett ikke tror at en så stor katastrofe kan skje i Norge.

- Ikke ferdig
Direktoratet forklarer hemmeligholdet med at rapporten ennå ikke er ferdig.

- Rapporten, som ikke er ferdig bearbeidet og kvalitetssikret, ble ved en feil lagt ut på vår nettside, og DSB har derfor ikke ønsket å kommentere innholdet, skriver direktoratet på sin hjemmeside.

- Urovekkende
Andre nestleder i justiskomiteen på Stortinget, Jan Arild Ellingsen (Frp) sier at tilbaketrekkelsen betyr enten at den politiske ledelsen syntes at rapporten ble for belastende og at de hadde behov for korrektur, eller at rapporten ikke var ferdig.

Han synes begge alternativene er urovekkende.

- Det vil være særdeles dårlig for oss alle hvis direktoratet som nylig ble opprettet ikke har kvalitetssikret rapporten før den ble offentliggjort, sier Ellingsen til TV 2 Nettavisen.

- Tilliten må gjenoppbygges
Han understreker at det bare er to dager sidenBondevik tok selvkritikk for regjeringens krisehåndtering etter flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia.

- Hvis rapporten ble trukket tilbake fordi den ble for lite Dørumsk, har noen også problemer. Nå trenger vi å gjenopprette tilliten til hjelpeapparatet som Norge må ha for å stå rustet til å møte en krise.

Avviser politisk press
Justisminister Odd Einar Dørum (Venstre) tilbakeviser at han har lagt politisk press for å få trukket rapporten tilbake.

- Dette er noe DSB helt og holdent har besluttet alene, sier Dørums informasjonsrådgiver Trond Øvstedal.

Direktør i DSB, Jon Lea, er ikke tilgjengelig for kommentar i dag, får TV 2 Nettavisen opplyst hos DSB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag