*Nettavisen* Nyheter.

Trendy og røykfri

En smilende Gaute Grøtta Grav mottok Kreftforeningens «Røykfriprisen 2006» på Verdens røykfrie dag.

31.05.06 15:48

(SIDE2): I Kreftforeningens lokaler i Oslo ble «Røykfriprisen 2006» delt ut til tre ulike personer/bedrifter som har jobbet for å få til et røykfritt felleskap.

- Det er helt utrolig å få en pris for noe som er helt selvsagt, sa TV2 programleder Gaute Grøtta Grav da han mottok sin pris. Gro Nylander og Avdeling for prevantiv karidiologi ved Ullevål universitetssykehus mottok også priser. Forfatter og lege ved rikshospitalet, Gro Nylander fikk hedersprisen som ble delt ut av selveste helseministeren, Sylvia Brustad.

Må beskytte barna

- Det er viktig å beskytte de som ikke klarer å beskytte seg selv, sa Gro Nylander i sin takketale. Jeg tenker på barnet i magen, spedbarn og de aller minste barna. Hun påpekte også hvor viktig det er å få mødre til å slutte å røyke når de er gravide. Fortsatt røyker hele 10 prosent av gravide kvinner.Det er 10 prosent mindre enn for ti år siden.

- Vi har nådd langt, men det er ennå en bit igjen, sa hun.

- En trendy rollemodell

- Gaute Grøtta Grav får sin pris fordi han er en kjekk, trendy og morsom rollemodell som er med på å påvirke unge mennesker til å holde seg unna røyken, sa generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel, før hun røpet at programlederen også skulle synge.

Opptatt av miljø og røykfrihet

- Det er sikkert tusen andre som har fortjent denne prisen, sa en andpusten og smilende Gaute til Side2 etter utdelingen. Jeg er opptatt av miljø og røykfrihet og det skulle bare mangle om jeg ikke skulle bruke min posisjon til å påvirke unge mennesker til å holde seg unna noe så tullete, sier programlederen.

- Men det er viktig å fokusere på det positive med det å kutte røyken, legger han til. Å si at 50 prosent dør av å røyke, er feil fokus.

Det mener også helseminister Sylvia Brustad, som synes vi skal holde oss langt unna pekefinger-moralisering og heller bruke «omsorgsfingeren», som hun kaller den.

Ungdom må snakke til ungdom

- Alle disse prisvinnerne er viktige, sier Brustad til Side2. Både helsepersonell og trendsettere som Gaute Grøtta Grav må på banen. Jeg tror vi kan gjøre mye, men ungdom må snakke til ungdom. Det viktigste forebyggende fokuset nå er å få røykfrie barne- og ungdomsskoler, og å gjøre sigarettpakkene mindre tilgjengelige . Vi tror at ved å gjemme bort sigarettpakkene så vil i hvert fall terskelen for å kjøpe røyk i butikken være høyere for barn- og unge.

Feiringen av «Verdens røykfrie dag 2006» ble avsluttet i stor stil, da Gaute Grøtta Grav sang låta «you me and the bottle» sammen med bandet The Godfellas.

- Bare 2 av 10 i bandet er røyfkfrie. De ser jo litt grå ut også, sa Grøtta Grav spøkefullt, før han bedyrte at han hadde en jobb å gjøre med gutta etterpå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.