RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Treng­te tak over hodet, fikk re­kvi­si­sjon på telt, so­ve­pose og rygg­sekk

HJELP FRA NAV: Han kan se langt etter fast bopel. NAV i Ås ga han ryggsekk, sovepose, liggeunderlag og primus.
HJELP FRA NAV: Han kan se langt etter fast bopel. NAV i Ås ga han ryggsekk, sovepose, liggeunderlag og primus. Foto: Ole Kristian Trana (Østlandets Blad)
Sist oppdatert:
- Jeg er sjokkert over denne behandlingen.

ÅS (Østlandets Blad): «Per» på 24 år har den sis­te ti­den bodd på ga­ten, of­fent­li­ge toa­let­ter el­ler hos gode ven­ner. Hos NAV i Ås fikk han telt og so­ve­po­se.

Han vil gjer­ne stå frem med sin his­to­rie, men øns­ker å være ano­nym for å skå­ne res­ten av fa­mi­lien.

Les saken i Østlandets Blad

Tidlig ute å kjøre

«Per» ble al­le­re­de i tred­je klas­se på bar­ne­sko­len plas­sert på in­sti­tu­sjon. Han blir stil­le og tå­re­ne be­gyn­ner å ren­ne når ØB.no spør om opp­veks­ten.

- Jeg vil helst slip­pe å snak­ke om det, hvis det er greit.

Eks- kjæ­res­ten som også er med, tar over og kan for­tel­le om en trist barndom.

- Han har vært ut og inn av in­sti­tu­sjo­ner og har in­gen for­mell ut­dan­nel­se, bort­sett fra fø­rer­kort på las­te­bil, sier hun.

«Per» tar igjen or­det og kan for­tel­le at han har prø­vd hasj og har slitt med det­ i opp­veks­ten. Nå røyker han sjeldnere, bare til fest som han sier.

«Per» og eks­-kjæ­res­ten lei­de en bo­lig i Son i litt over ett år og klar­te greit de fas­te ut­gif­te­ne på 10.000 kro­ner i må­ne­den.

Gikk galt hos NAV

Leie­kon­trak­ten gikk ut og de sto på bar bak­ke uten tak over ho­det. Eks­-kjæ­res­ten flyt­tet til­ba­ke til mam­ma og pap­pa, men «Per» var uten sted å bo.

Det var da det be­gyn­te å tår­ne seg opp for gut­ten. Han inn­røm­mer å ha vært både sint og for noen uker si­den ag­gres­siv mot NAV-an­sat­te, men da var han frust­rert, iføl­ge han selv.

Et­ter eget ut­sagn skal nå to­nen mel­lom NAV og han selv være så dår­lig at kon­tak­ten nes­ten er brutt.

- Det var NAVs ung­doms­team som tok kon­takt med meg sist og til­bød meg hjelp med inn­kjøp av telt. Jeg er sjok­kert over den­ne be­handl­in­gen. Jeg sa en gang i ren frust­ra­sjon at de like gjer­ne kun­ne gi meg et telt å sove i, sier «Per».

- Men det men­te jeg selv­føl­ge­lig ikke bokstavelig.

Gir sjeldent ut telt

Hos NAV er de av en litt an­nen opp­fat­ning. De kan ikke ut­ta­le seg om «Per» spe­si­elt, men kun på ge­ne­relt grunn­lag.

- Vi gir ald­ri ut telt som over­natt­ings­al­ter­na­tiv uten at kli­en­ten selv har yt­ret øns­ke om det­te, eller sier det er greit, sier le­der av NAV i Ås, To­rill Ska­ge Sør­li.

- Gis det ut man­ge telt fra de­res kon­tor?

- Nei, det er ikke ofte, kan­skje ett i året. Det er i hvert fall len­ge si­den sist, sier Sør­li.

- De av våre brukere som ikke har råd til egen bolig, skal kun tilbys egnede boenheter, som for eksempel hytteparken i Vestby, som vi bruker en del, sier Sørli.

Den siste tiden har «Per» sovet litt i telt, men mest hos forskjellige venner pluss litt hos eks-kjæresten. Hun har nå vært nødt til å si nei.

- Jeg kan ikke ha han lenger på mitt soverom. Det er trist og leit å sende han ut på gaten når jeg vet at han kanskje ender opp i teltet et sted i Follo, sier hun.

Se flere saker i oblad.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere