Trening viktig for seniorer

Trening er viktig for at de eldste arbeidstakerne i fysisk tunge jobber skal klare å gjøre samme oppgaver som de yngre.

Oslo (ANB): Det er rådet fra forskere ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) som har undersøkt fysisk arbeidskapasitet, målt i oksygenopptak og muskelstyrke, og arbeidsmiljøet i et norsk entreprenørfirma.

I undersøkelsen fant forskerne at 85 prosent av de 90 ansatte opplevde at oppgavene de skulle utføre var tunge og at jobben var anstrengende.

Hos 40 ble det målt fysisk arbeidskapasitet og muskelstyrke, og over halvparten av de eldste brukte over 30 prosent av arbeidskapasiteten sin på å utføre arbeidsoppgavene i løpet av dagen. Det er mer enn anbefalt, påpeker Einar Jebens, forsker ved STAMI.

– En person som jobber mer enn 30 prosent av sin arbeidskapasitet over tid, vil bli sliten og på sikt ikke klare å utføre oppgavene. Resultatet kan bli sykmelding eller førtidspensjonering, sier Jebens.

Ikke treningseffekt
Kravene fra arbeidstaker er ofte de samme uavhengig av den ansattes alder, påpeker forskerne. Men det maksimale oksygenopptaket og muskelstyrken faller med alderen, og en person på 20 år har mye større fysisk arbeidsevne enn en på 60. Dette er kjent, og også i denne studien fant forskerne dette. Men de fikk også resultater som overrasket.

– Vi trodde kanskje at i denne bransjen er arbeidet så krevende at de eldre hadde bedre kondisjon og muskelstyrke enn det vi faktisk fant. Men det viste seg altså at arbeidet ikke var så tungt at det gir en treningseffekt, sier Jebens til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Styrke og kondisjon

Jebens antar at resultatet trolig vil være omtrent det samme i andre tilsvarende firmaer. Hovedbudskapet fra forskerne er derfor at trening kan være viktig for at de eldste arbeidstakerne i fysisk aktive jobber skal klare å gjøre de samme oppgavene som de yngre.

– Det dreier seg om styrke- og kondisjonstrening. Det er viktig at den enkelte tar ansvar selv, og så er spørsmålet om arbeidsgiver vil legge til rette for at det settes av treningstid for de ansatte i arbeidstiden, sier Jebens. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.