RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trident Juncture: Slik blir NATOs megaøvelse i Norge


Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Brussel. I høst skal mer enn 40.000 soldater delta i øvelsen Trident Juncture i Norge. Det er NATOs største militærøvelse siden 2002. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Brussel. I høst skal mer enn 40.000 soldater delta i øvelsen Trident Juncture i Norge. Det er NATOs største militærøvelse siden 2002. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Forhåpentligvis slipper du å finne dem krypende rundt i hagen din. Men når NATO sender 40.000 soldater til Norge i høst, vil det by på utfordringer.

– Det er klart at med så mange mennesker og utstyr, så kommer det til å merkes, sier viseadmiral Ketil Olsen til NTB.

Trident Juncture blir den største militærøvelsen i Norge på flere tiår. Alt i alt skal mer enn 40.000 soldater fra 30 land delta. De første styrkene kommer allerede i august.

Soldatene vil synes godt, understreker Olsen.

– Men vi må prøve ikke å legge for stort press på sivilbefolkningen. Vi må prøve å gjøre det fotavtrykket så lite som mulig.

Midt-Norge

Hoveddelen av øvelsen går av stabelen fra 25. oktober til 7. november.

Soldater og utstyr vil strømme til langs hele Nordvestlandet og på Østlandet og bli fraktet i tog, bil og lastebil til øvelsesområdene, som i hovedsak vil ligge i Midt-Norge.

Olsen sier folk må regne med å se soldater på butikken og i lokalsamfunnet underveis. Men øvelsen vil foregå utenfor byene, og folk vil forhåpentligvis slippe å se soldater i sin egen hage.

– Det har vi dessverre noen eksempler på tidligere. Men på veien kommer det nok til å bli kødannelser, sier han.

Defensiv øvelse

Mandag var Olsen på plass på NATOs hovedkvarter i Brussel sammen med den amerikanske admiralen James Foggo for å brife internasjonal presse om planene.

Der ble det understreket flere ganger at øvelsen er defensiv.

– NATO er en forsvarsallianse. Vi leter ikke etter slåsskamper, sa Foggo.

Scenarioet NATO skal øve på, er en såkalt artikkel 5-situasjon, det vil si en situasjon der Norge trenger hjelp fra sine allierte til å forsvare seg.

Skal avskrekke

NATOs militære ledere har vært tydelige på at øvelsen er ment å skremme Russland. Alliansen skal avskrekke ved å vise hva den er i stand til.

Men Russland er ikke formelt definert som fienden.

– Det syns jeg kanskje ville vært unaturlig provoserende. I tillegg skal alliansen være forberedt på å møte hvem som helst i den andre enden. Så det blir feil å øve på noe så spesifikt som direkte mot Russland, forklarer Olsen.

Øvelsen er allerede blitt diskutert i NATO-Russland-rådet. I tillegg har en delegasjon fra Forsvarsdepartementet i Norge vært i Moskva for å orientere. Russland er også blitt invitert til å observere under øvelsen.

Venter reaksjoner

Så langt skal det ikke ha kommet noen sterke protester. Men russerne vil nok reagere, tror forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

– Her kan vi se litt av hvert, sier Bakke-Jensen til NTB.

– Dette er en stor øvelse, og det vil også være en mulighet for Russland til å øve på ulike påvirkningsmetoder. Så vi må nok være forberedt på at vi kan bli utsatt for falske nyheter og påvirkningsoperasjoner, både i forkant, under øvelsen og i ettertid, sier han.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere