RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Dødstrikken bak sperringer i en av Sprorveiens trikkehaller, der den gjennomgikk omfattende undersøkelser av politiets tekniske eksperter.
Dødstrikken bak sperringer i en av Sprorveiens trikkehaller, der den gjennomgikk omfattende undersøkelser av politiets tekniske eksperter. Foto: Scanpix

Trikkedrapssiktet saksøker sykehuset

Sist oppdatert:
Somalieren som er siktet etter trikkedrapet på Bislett i Oslo 3. august, vil fremme erstatningskrav overfor Ullevål universitetssykehus.

Det opplyser siktedes advokat, Heidi Bache Wiig, til NTB.

- Det er en enorm belastning å få en dom for drap, særlig når du vet at du søkte hjelp for å unngå nettopp slike handlinger og ikke fikk hjelp. Min klient fikk ikke tilbud om oppfølging av spesialhelsetjenesten, slik han har krav på, da han ble utskrevet fra Ullevål universitetssykehus. I stedet ble han utskrevet til absolutt intet, sier Bache-Wiig til NTB.

Får refs av fylkeslegen
Fylkeslege Petter Schau kom onsdag med kraftig kritikk mot overlegen ved psykiatrisk avdeling på Ullevål universitetssykehus. Sykehuset får også refs i store ordelag.

- Den kritiske rapporten fra fylkeslegen i Oslo og Akershus onsdag har gitt oss flere knagger å henge kravet på. Den viktigste er kanskje at det ikke ble laget noen individuell plan for min klient da han ble utskrevet. Hadde han fått oppfølging, kunne drapet vært unngått. Han hadde krav på oppfølging av spesialhelsetjenesten etter utskrivelsen, men det har Ullevål universitetssykehus ikke overholdt, sier Bache-Wiig til NTB.

Brøt loven
Til Kanal 24 sier fylkeslege Schau at hans innstilling til Helsetilsynet sentralt blir administrative reaksjoner mot overlegen og sykehuset for brudd på en rekke lover og foreskrifter.

- Dette er en alvorlig og trist sak. Både for dem som er involvert, for sykehuset og ikke minst for dem som er rammet, sier Schau til Kanal 24.

Ikke første gang
I tillegg til brudd på helselovgivingen, mener fylkeslegen at det verste med saken er at det ikke er første gang noe slikt skjer på Ullevål.

- Det som forsterker kritikken mot administrasjonen er at det som var galest her, er det samme som vi og Helsetilsynet har påvist så sent som senhøstes i fjor. Det er manglende samhandling mellom etater og avdelinger. Pasienter blir ikke fulgt opp etter utskriving, sier Schau.

- Berettiget kritikk
Viseadministrerende direktør Inggard Lereim ved Ullevål universitetssykehus sier til NTB at han ikke kan kommentere eventuelle erstatningskrav før de er fremmet og kommet til sykehuset.

Han sier kritikken fra fylkeslegen i Oslo og Akershus onsdag er klar og berettiget.

–Kritikken går på to forhold. Før det første ufullstendig journalføring, og at det ikke i samarbeid med pasienten ble utarbeidet en individuelle behandlingsplan ved utskrivelsen slik man har krav på. Det er ikke alle pasienter som ønsker en slik individuell plan, men det ble ikke diskutert med den aktuelle pasienten om han ønsket en slik plan, sier Lereim.

Han sier kritikken allerede har fått konsekvenser.

–Vi tok tak i dette lenge før fylkeslegens rapport kom, blant annet har vi gått gjennom og kvalitetsvurdert rutinene på avdelingen og individuelle arbeidsforhold. En omfattende revisjon er i gang, blant annet av journalsystemet på enheten, sier Kjersem.

Vil sjekke alle
Fylkeslegen understreker at lovbrudd i forhold til oppfølging ikke kun forekommer ved Ullevål, og at han derfor har besluttet at de til neste år vil ta et grundig tilsyn og gjennomgang av alle seks akuttavdelinger innen psykiatri i Oslo og Akershus. Her vil det være særlig fokus på utskrivingsrutiner.

- Vi vil se til at alle pasienter med alvorlige psykiske lidelser får den oppfølging de skal ha, sier Schau til Kanal 24.

- Overlegen brøt lover
De to legene som hadde ansvaret for somalieren som 3. august gikk amok med en jaktkniv på trikken ved Bislett, kan også regne med å få reaksjoner fra Helsetilsynet.

Overlegen ved avdelingen har ifølge Schau gjort en rekke brudd på helseloven, journalloven og forskrifter. Fylkeslegen vil dermed anbefale helsetilsynet å gi vedkommende en administrativ reaksjon i form av en kraftig advarsel. Bøter er uaktuelt.

Legen som hadde pasientansvaret for somalieren var assistentlege ved sykehuset og hadde midlertidig lisens. Fylkeslegen mener vedkommende har gjort seg skyldig i pliktbrudd og uaktsomhet.

- Men assistentlegen kan ikke lastes i en slik grad at det sendes videre til helsetilsynet. Vi anbefaler derfor at vedkommende får råd og veiledning og muligens forflyttes, sier Schau.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere