«Trine» ble banket opp av sin bror som hevn

«Trine» tror at hennes bror kan komme til å oppsøke henne igjen dersom han får muligheten. Hun bor nå på hemmelig adresse et stykke borte fra Bergen. – Min bror har vært voldelig før, og er en person politiet kjenner til, sier hun til BA.

«Trine» tror at hennes bror kan komme til å oppsøke henne igjen dersom han får muligheten. Hun bor nå på hemmelig adresse et stykke borte fra Bergen. – Min bror har vært voldelig før, og er en person politiet kjenner til, sier hun til BA. Foto: Arne Ristesund (Bergensavisen)

– Om jeg er bitter på sosialtjenesten? Fly forbannet er vel mer riktig å si. De la til rette for dette, sier «Trine».

25.07.15 12:31

(BA.no): Mandag denne uken skjedde det som den 56 år gamle kvinnen har fryktet i lengre tid.

Hennes bror, som har kommet med en rekke trusler mot henne og som tidligere har hatt besøksforbud, oppsøkte adressen der «Trine» tidligere bodde. Hun har flyttet, men det visste ikke broren.

Denne morgenen var hun på besøk hos dem som bor på adressen, og da det ringte på døren, gikk hun for å åpne.

– Jeg så gjennom ruten at det var min bror. Dessverre hadde han også rukket å se meg. Han knuste ruten i døren med en stein, sier hun til Bergensavisen.

Syv minutter

BA treffer kvinnen på Haukeland sykehus, der hun har vært innlagt siden hendelsen.

Hun er svært kraftig forslått, med igjenklistret øye, store blåmerker på ansikt og hals og bloduttredelser i munnen.

Et ben under øyet er brukket, og det kan være hun må operere. Hun kommer trolig til å miste to fortenner.

– Jeg var heldig. Han sparket mot hodet, men traff nesten bare ansiktet, så hjernen er ikke skadet, sier hun til BA.

Hun forteller om hvordan broren brøt seg inn i huset, og hvordan han truet en av de andre som bodde der.

– Så langet han ut etter meg, mens jeg ropte at de andre måtte ringe politiet, sier hun.

Det som fulgte husker hun ikke alt av. Hun har trolig besvimt flere ganger mens broren mishandlet henne, med slag og spark.

– Det tok syv minutter før politiet kom. Da min bror hørte sirenen løp han ut, og rett i armene på politiet, forteller hun.

– Dere skulle sett meg på mandag, da var jeg helt ugjenkjennelig, sier «Trine». Dette bildet er fra torsdag. Foto: Arne Ristesund (Bergensavisen)


Hevnmotiv

«Trine» er helt sikker på hva som er bakgrunnen for at broren oppsøkte og mishandlet henne.

De to har hatt et anstrengt forhold lenge, men det utartet etter at broren fant ut at «Trine» sendte bekymringsmelding til sosialtjenesten i forbindelse med at brorens kjæreste, som «Trine» visste hadde ruset seg tidligere, var gravid.

Kjæresten ble tvangsinnlagt og mistet senere barnet. Broren klandrer «Trine».

– Jeg har fått fortalt av to jordmødre at så sent i svangerskapet er det ikke mulig at stress fører til abort, sier 56-åringen.

Selv klandrer hun sosialtjenesten i Bergen for å ha avslørt hennes identitet for broren etter at hun varslet.

– De lovet meg anonymitet, men det eneste de holdt tilbake var navnet mitt. Alle opplysningene, mange av dem som bare jeg kjente til, fikk min bror og kjæresten hans vite. Det er som å legge et puslespill der man utelukker den aller siste biten, og tror at ingen kan se hva motivet skal være, sier hun.

«Trine» har store blåmerker flere steder på kroppen. Foto: Arne Ristesund (Bergensavisen)


– Feile opplysninger

Det var etter denne episoden, som BA omtalte i mai i år, at truslene fra boren begynte å komme. «Trine» er klar på at voldsepisoden selvsagt er brorens skyld, men hun mener sosialtjenesten fyrte oppunder brorens aggresjon mot henne.

– I bekymringsmeldingen, som min bror fikk tilgang til, står det at jeg hadde sagt at kjæresten hadde vært synlig beruset mens hun var synlig gravid. Det sa jeg aldri til dem, for det hadde jeg ikke sett selv.

Hun forteller at broren hennes tidligere har vært voldelig, og at han er kjent av politiet. Han ble varetektsfengslet for fire uker på onsdag denne uken.

– Jeg tror ikke han er ferdig med å hevne seg på meg. Jeg tror han kan oppsøke meg igjen, og da er jeg redd det kan gå enda verre, sier hun.

Ifølge henne var hennes bror ikke særlig ruset da volden skjedde.

– Han hadde tatt et par øl, sier hun.

Da BA først skrev om saken hennes i mai, sa hun at hun ville ha varslet uansett, selv om hun hadde visst at broren kom til å finne ut at det var henne.

Nå er hun ikke like sikker.

– Det er veldig synd, men hvis du utsetter deg for livsfare ved å varsle, kan man ikke kreve det av folk. Jeg unner ingen å oppleve det jeg har gått gjennom.

– Vil ikke skje igjen

– Broren ser på hendelsen som en avslutning i forholdet til søsteren.

Det forteller Martin Gautestad Jakobsen, som er hans forsvarer. Ifølge Gautestad Jakobsen var bekymringsmeldingen ett av flere moment i det betente søskenforholdet som gjorde at han oppsøkte søsteren sin på mandag.

– Hans opplevelse er at dette anonyme tipset som søsteren innga, ikke hadde rot i virkeligheten og var motivert av et ønske om hevn mot min klient og kjæresten hans. Han sier at det aldri var snakk om rus under graviditeten, sier forsvareren.

– Han anser at konsekvensene av dette tipset var fatale for fosteret, ettersom det skjedde en spontanabort i etterkant.

59-åringen benekter at han kommer til å oppsøke henne igjen.

– Han har uttalt både i retten og til politiet at han nå anser seg som ferdig med henne, og vil ikke ha noe kontakt utenom helt nødvendige formelle forhold rundt deres felles far. Han har lagt alle kort på bordet, og samarbeidet fullt ut med politiet, sier Gautestad Jakobsen.

Han sier at hans klient fremhever at det har vært en langvarig konflikt mellom ham og søsteren, som blant annet handler om familieeiendom.

Impulshandling

Ifølge kjennelsen fra Bergen tingrett var det en spontan handling da mannen bestemte seg for å oppsøke sin søster. Retten mener det er fare for gjentakelse, og fengslet mannen for fire uker. Kjennelsen anket, men anken ble forkastet.

Alexander Gonzalo Sele, politiadvokat i Hordaland politidistrikt, sier til BA at siktelsen er for grov vold. Han forteller at politiet satte inn store ressurser, og at saken allerede er ferdig etterforsket.

– Ettersom det fortsatt er ukjent om fornærmede får varige mén, er det litt vanskelig å si hva om blir det endelig utfallet av saken, sier han.

Mads Hagebø, seksjonssjef ved byrådsavdeling for sosial, bolig og områdesatsing i kommunen, beklager dersom det i dette tilfellet ikke kom tydelig nok frem hva som kan bli konsekvensen av å levere en bekymringsmelding.

– Generelt er det viktig at vi alltid er tydelig overfor den som melder fra, hva som kan bli konsekvensene ved å levere en bekymringsmelding, sier han.

Les flere saker i Bergensavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag