RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trodde Cesar jobbet for USA

(TV 2)
Sist oppdatert:
Den hemmeligstemplede rapporten som slakter fredsstiftelsen Cesar, stiller også store spørsmålstegn til hvem som var Cesars oppdragsgiver.

Enkelte skal ha trodd at det var USA som var Cesars oppdragsgiver, ifølge TV 2 Nyhetene.

Mistet tillit
I konklusjonen i sin hemmeligstemplede rapport skriver de uavhengige konsulentene at det ikke bare var mangel på kompetanse og prosjektstyring som gjorde at over 50 millioner kroner ble sløst bort.

Det var også et problem at flere av partene mistet tillit til Jon Martin Trondalen og Cesar.

«Cesar har stått sentralt i innhenting, administrasjon og distribusjon av informasjon, men på en måte som ikke har gitt fullt innsyn til alle partene. Dette har skapt en situasjon der man er avhengig av Cesar.»

- Jeg mener at Cesar ikke kan ha løst oppgaven sin. De har muligens, slik jeg tolker rapporten, misbrukt den tillit Utenriksdepartementet har gitt dem, og brukt informasjon og ressurser på en måte som UD burde ha sørget for ikke ble gjort, sier Midtøsten-ekspert Nils Butenschøn til TV 2 Nyhetene.

I Midtøsten spilte Cesar både rollen som tilrettelegger, mekler, prosjektleder og konsulent.

Stiftelsen satt på sensitiv informasjon fra flere land, informasjon som kunne være svært nyttig for mange i den politiske kampen om de knappe vannresursene.

Hvem jobbet Cesar for
I rapporten skriver konsulentene blant annet:

«Dette har fått noen at partene til å stille spørsmålstegn ved Cesars integritet og til hvem Cesar egentlig jobbet for. Var de en eller to - var det Norge eller det amerikanske utenriksdepartementet.»

Nils Butenschøn reagerer sterkt på dette.

- Dette er et alvorlig punkt som rapporten tar opp helt eksplisitt. Hvis det er tilfelle må Utenriksdepartementet gå en grundig runde for da betyr det jo at Cesar har opptrådt på vegne av andre enn det de skulle, sier han til TV 2 Nyhetene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere