Trodde ikke på sex-anklager

Retten mente et vitne fremsto som genuint overrasket da han ble konfrontert med påstander om tafsing. Det knuste fornærmedes troverdighet.

17.01.06 12:48

Det førte til at to halvbrødre ble frikjent for å ha antastet en 16-åring.

Gjorde dårlig figur
Den 16 år gamle jentens påstander om at hun skulle ha blitt overfalt og antastet av to halvbrødre i en undergang, mistet helt troverdighet etter at hun hadde gjort en dårlig figur i vitneboksen.

Jenten vitnet meget uvillig i straffesaken mot de to halvbrødrene på 17 og 20 år i Nordhordland tingrett. Under hele forklaringen så hun i gulvet og svarte unnvikende på spørsmålene. Da en kamerat av de to halvbrødrene ble overrasket over å høre at hun også hadde kommet med påstander om at han skulle ha kommet med seksuelle tilnærmelser til henne, mente retten hennes troverdighet var lik null.

Holdt hendene fast
«Det er på det rene at saken er fremmet mot fornærmedes vilje. Retten kan ikke se bort fra at årsaken til fornærmedes opptreden er at det som står i tiltalebeslutningen ikke har funnet sted.» skriver tingretten i dommen. 16-åringen påsto at hun hadde møtt på de to halvbrødrene i en undergang, i desember 2004. Etter å ha småpratet en stund, hevdet hun at de grep tak i henne, slengte henne inn i veggen og holdt hendene hennes mens de antastet henne. Hun skal ha klart å rive seg løs og flykte. I ettertid skal hun ha fått store psykiske plager.

Vedtok forelegg
Brødrene fikk et forelegg like etter det angivelige overfallet, som de begge vedtok. Men saken ble sendt til statsadvokaten, som trakk forelegget og tok ut tiltale istedet. I retten benektet de at noe kriminelt skulle ha skjedd i undergangen. Dommerne mente jentens forklaring hadde så store huller, og at troverdigheten ble såpass svekket av hennes oppførsel i vitneboksen, at de to halvbrødrene ble frikjent for overgrepsanklagene.

Dømt til fengsel
Men straff får de likevel, for i samme rettssak ble de dømt for flere tilfeller av innbrudd, tyveri, skadeverk og beruselse. 17-åringen fikk en betinget fengselsdom på 60 dager og må betale erstatninger på til sammen 19.000 kroner. Hans 20-årige bror fikk 45 dagers ubetinget fengsel og 28.000 kroner i erstatning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.