*Nettavisen* Nyheter.

Trodde taket skulle tåle mer

Foto: Svein André Svendsen

- I ettertid ser vi at vi burde ha måkt.

03.03.09 13:59

Bare flaks gjorde at ingen ble skadet da taket på en matforretning i Larvik kollapset mandag formiddag. Eieren av bygget innrømmer at de visste at snømengdene på det flate taket nærmet seg grensen for hva taket kunne tåle, uten at det ble gitt ordre til måking. Statens byggtekniske etat sier de vil se nærmere på Rimi-raset.

Har du tips om saken? Send SMS eller MMS til 1930, ring 21006010 eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

Skulle tåle 225 kilo per kvadratmeter
- Vi målte i siste halvdel av forrige uke. Da var det 200 kilo per kvadratmeter. Taket skal tåle 225 kilo, sier Ole Ottersland, daglig leder i O. G. Ottersland Eiendom. Selskapet er medeier og har driftsansvaret for Tema Eiendom, som eier det nå ødelagte forretningsbygget i Frankendalsveien 95 i Larvik. Til Nettavisen sier han at taket må ha gitt etter før belastningen nådde den oppgitte tålegrensen.

- Et sjokk
- I ettertid ser vi at vi burde ha måket. Dette var et sjokk for oss. Mandag foretok vi nye målinger på en rekke av våre bygg, og det har vært mange måkelag i sving. Etter denne hendelsen har vi lagt inn større sikkerhetsmarginer. Dette skal ikke skje igjen, sier Ottersland til Nettavisen.

Les også: Leter gjennom Rimi-raset

Det siste døgnet før taket kollapset kom det store snømengder i Larvik og ellers på Østlandet. Ottersland sier de var oppmerksom på dette og at det var planer om å måke taket på Rimi-bygget.

Avsluttet leting mandag kveld
Det var ved 11-tiden mandag at deler av taket ga etter for de store snømengdene. Det oppholdt seg ni personer inne i matforretningen da taket kollapset. Alle som seg ut. En kvinne ble kjørt til Larvik sykehus med lettere skader. Selv om ingen var savnet, tok politiet ingen sjanser. Mandag ettermiddag og kveld ble det sammenraste bygget gjennomsøkt, blant annet med hjelp av ruinhund. Først klokka 21.39 kunne denne operasjonen avsluttes. Da konkluderte politiet at det ikke var folk i ruinene.

- Det var en stor lettelse å få den beskjeden, sier Ole Ottersland til Nettavisen.

Han opplyser at Rimi-bygget er 20-25 år gammelt og at de overtok det for rundt 10 år siden. Bygget består av en ny og en gammel del. Det var i den gamle delen det raste. Ottersland sier det normale er at bærebjelkene skal stå igjen mens platene gir etter når belastningen blir for stor. Her ga også bærebjelkene etter.

Vil granske ulykken
Direktør Olav Berge i Statens bygningstekniske etat sier til NTB at det er viktig å finne årsaken til rasulykken i Larvik. Han sier det er plan- og bygningsetaten i kommunen som har det overordnede ansvaret, men at det er den enkelte huseier som sitter med det økonomiske og eventuelt strafferettslige ansvar for ulykker som dette. I fjor ble en gårdeier dømt til fengsel for uaktsomt drap etter en ulykke i 2005 der deler av gesimsen på en bygård i Oslo falt ned og skadet en kvinne slik at hun døde. Dommen er anket.

Skal tåle lokale snømengder
Som en tommelfingerregel sier Statens byggtekniske etat at du kan regne med at taket ditt tåler minst 150 kilo snø per kvadratmeter, enten det er nytt eller gammelt. Er huset bygget etter 1979, skal taket tåle de snømengdene som normalt kommer på stedet. Det er oppgitt standardveier for alle kommuner i landet. Nyere tak skal være dimensjonert for å tåle 150 til 500 kilo per kvadratmeter, tilpasset stedet og før sikkerhetsmarginene legges til.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skoleelever reddet seg unna
Mandag raste også et 400 kvadratmeter stort leskur på Haugerud skole i Oslo. Også her var det frykt for at noen var tatt av raset, men ved 17-tiden ble søket her avsluttet. Fire elever som sto under leskuret rakk så vidt å komme seg unna da det raste. Skolesekkene deres ble stående igjen.

Les også: Skoletak kollapset i Oslo

Les også: Droppet å måke skoletaket

- Flate tak mest utsatt
Avdelingssjef Rolf Nordberg ved beredskapsavdelingen i Oslo brann- og redningsetat sier at mindre trehus, kjøpesentre, idrettshaller og store, flate forsamlingslokaler er spesielt utsatt nå når store snømengder ligger og presser på bygninger.

- Særlig tak som er flate og svakt skrånende kan være utsatt. Vi har hatt flere tilfeller hvor tak har rast sammen, også i Oslo, sier han til iOslo.

Les også: Rekordmange får snøgebyr

Hagesenter-tak kollapset
Tirsdag morgen kollapset et 100 kvadratmeter stort overbygg på Nordtvedt gartneri og hagesenter på Kalbakken i Oslo. Ingen kom til skade, opplyser Oslo politidistrikt til Nettavisen. Taket raste før hagesenteret åpnet klokka 10, skriver aftenposten.no.

Kommer det mer snø? Sjekk været der du bor her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.