*Nettavisen* Nyheter.

Trolig 20 milliarder i krisepakke

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

20 milliarder kroner skal være rammen på regjeringens krisepakke.

26.01.09 08:01

I dag klokken 11.00 blir regjeringens nye tiltakspakke for å møte den økonomiske nedturen lagt fram i Stortinget. Etter det Avisenes Nyhetsbyrå kjenner til, vil det bli lagt opp til en kraftfull pakke. Her er hovedinnholdet slik ANB fikk lokket det ut i natt:

Regjeringen bruker hardere lut enn kollegene ute i Europa. Mens mange land har varslet tiltakspakker på rundt 1,5 prosent av brutto nasjonalbudsjett blar den norske regjeringen opp med en pakke som tilsvarer 2,3 prosent av BNP.

Flere oljemilliarder
Det skal nå brukes 119 oljemilliarder over årets statsbudsjett. Det er 27 milliarder kroner mer enn opprinnelig vedtatt, mens den direkte budsjettmessige stimulansen i økonomien er beregnet til 20 milliarder. Det er dette siste tallet statsminister Jens Stoltenberg kommer til å vise til.

Regjeringen la i utgangspunktet opp til å bruke fire prosent avkastning av oljefondet, men nå skal det brukes mellom 5,2 og 5,3 prosent i stedet.

Flere tiltaksplasser
I tiltakspakken legges det vekt på tiltak som raskt kan øke sysselsettingen. I tillegg er det lagt vekt på tiltak som er av midlertidig karakterer.

Regjeringen forventer at arbeidsledigheten vil stige og blar derfor opp med penger til 6000 nye tiltaksplasser i NAV-regi.

Samtidig blir permitteringsreglene endret. I dag kan man bare gå permittert 30 uker, men nå heves denne grensen til 40 uker. Bedriftenes ansvar for å betale i permitteringsperioden reduseres fra ti til fem dager.

Tre områder
Her er de tre viktigste grepene i tiltakspakken:

* Kommunene får 6,4 milliarder kroner ekstra å rutte med.

* Det blir satt i gang samferdselsprosjekter for 3,3 milliarder kroner.

* Skattelettelse på over tre milliarder til kriseutsatte bedrifter.

Kommunene blir blant annet satt i stand til å utbedre skolebygg og blir stimulert til å bygge flere sykehjemsplasser.

Det skal brukes 2,3 milliarder kroner ekstra på å bedre veinettet omkring i landet. En halv milliard går til nye gang- og sykkelveier. Jernbanen får på sin side 1,3 milliarder mer.

Kriseutsatte bedrifter får en skattelettelse på over tre milliarder kroner. Det skjer ved at bedriftene får skyve skatteregningen foran seg til det blir bedre tider.

Videre blar regjeringen opp med mye penger til Innovasjon Norge og så skal det satses ekstra på å framskaffe mer fornybar energi.

Nei til skattekutt
Ifølge Dagens Næringsliv sier regjeringen nei til å øke avskrivingssatsene på investeringer. SV ivret for skattekuttet, men statsminister Jens Stoltenberg sa nei.

Ifølge NRK er krisepakken på 20-25 milliarder og over 300 prosjekter får midler.

- Det er klart kommunesektoren blir en veldig viktig bit av denne pakken. Kommunene over hele landet har en mengde prosjekter som kan settes i gang raskt, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) til NRK.

Betydelig satsing
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) sa til NTB tidligere søndag at pakken ville inneholde en betydelig satsing på bygg- og anlegg.

- Et kraftfullt grep for å bekjempe økende arbeidsløshet, var karakteristikken finansminister Kristin Halvorsen (SV) i helgen ga den etterlengtede krisepakken hun presenterer mandag.

Stavanger Aftenblad varsler at omtrent en tredel av krisepakken er rettet inn mot bedrifter i form av skattelette og støtte til nyskaping.

LES OGSÅ: Gir hun lavere skatt?

Etter det Aftenbladet erfarer vil pakken ha en ramme på i nærheten av 20 milliarder kroner.

Dette er ifølge Aftenbladet hovedelementer:

* Skattelette for alle bedrifter, blant annet i form av utsatt skatteinnbetaling (skattekreditt).

* Økte rammer til Skattefunn-ordningen.

* Endringer i permitteringsregler som reduserer bedriftens utgifter.

* Ymse stimuleringstiltak og økte rammer gjennom statens virkemiddelapparat, eksempelvis Innovasjon Norge.

* Bevilgninger til veier, jernbane, gang- og sykkelstier og andre samferdselsprosjekter.

* Bevilgninger til bygg- og vedlikeholdsprosjekter i kommuner og fylkeskommuner.

* Økte rammer til Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK).

Alternativ krisepakke
Fremskrittspartiet la i forrige uke fram en fullstendig alternativ krisepakke. Prisen på redningspakken er satt til 31,8 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Krisepakken fra Frp
LES NETT PÅ SAK: Få ut fingeren!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag