Ap-toppen Trond Giske har i flere uker vært under sterkt press etter at det ble kjent at flere kvinner har levert inn varsler på ham for seksuelt trakasserende adferd.

I et internt notant fra Arbeiderpartiet som Nettavisen har fått tilgang til går det frem at varslene blant annet dreier seg om hendelser på nachspiel, kyssing og stryking på ryggen til kvinner.

Kommentar: Derfor trykket vi Giske-varslene

Støre rådet Giske til å trekke seg

Lørdag ble det også kjent at nestleder Hadia Tajik, som har røket uklar med Giske, formidlet de første varslene på vegne av andre. Giske har tidligere slått tilbake mot varslene som er kommet om ham, noe han også har fått mye kritikk for.

Les også: Historisk dårlig resultat for Ap i partimåling

- Jeg har i kveld blitt orientert av Trond Giske om at han trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet, sier Støre i en pressemelding.

- Jeg har selv rådet Giske til å trekke seg og støtter derfor beslutningen han har tatt og har respekt for avgjørelsen. Jeg vil i morgen redegjøre for sentralstyret i Arbeiderpartiet for hvorfor jeg mener dette var en riktig beslutning, og håper det vil skape ro rundt prosessen videre, sier partileder Jonas Gahr Støre.

- Umulig for meg å fortsette

Giske skriver følgende på sin Facebook-side søndag kveld:

«Første nyttårsdag meddelte jeg at jeg på ubestemt tid ikke kunne fylle oppgavene mine som nestleder i Arbeiderpartiet. Slik situasjonen er blitt, er jeg sammen med min nærmeste familie kommet til at dette må gjelde på varig basis. Jeg stiller også min plass som leder av Arbeiderpartiets finansfraksjon til disposisjon, dersom det er stortingsgruppas ønske. Jeg har orientert partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng om min beslutning.

Hovedgrunnen til at je g gjør dette, er at det er umulig for meg og familien å fortsette å stå i det presset vi har vært under de siste ukene. Belastningen er blitt for stor, og det rammer aller mest de jeg er mest glad i, og som ikke selv har valgt et liv i politikken. Det er svært tungt for dem å oppleve det bildet som tegnes av meg, dag ut og dag inn.

Les også: Ap-topp: - Partiets skjebne må ikke ligge i hendene hos noen få i Oslo

Den andre grunnen er hensynet til Arbeiderpartiet og det viktige arbeidet vi har foran oss. Jeg er rørt og takknemlig for støtte, omsorg og varme fra enormt mange kjente og ukjente i partiet og fagbevegelsen over hele landet. Samtidig vet jeg hvor fortvilt mange er over at arbeidet vårt er lammet og at man ikke får jobbet med politikk. Jeg håper min beslutning gjør at medlemmer og tillitsvalgte igjen kan bruke kreftene på å skape det samfunnet vi brenner for.

Jeg håper også at min beslutning gir trygghet for en god behandling av varslene som skal behandles i partiet. Jeg ser frem til å gi min versjon av sakene. Min situasjon som sykmeldt har så langt gjort det umulig å bidra til dette. Jeg vil svare på spørsmål som er stilt og imøtegå det jeg mener er uriktig. Jeg ber samtidig igjen om unnskyldning for ting jeg har gjort som har medført ubehag for andre. Jeg har ikke alltid vært bevisst nok på egen rolle i alle situasjoner, særlig uformelle og private. Det er jeg lei meg for.

Les også: Kvinner som står frem gir MeToo-kampanjen slagkraft

Fortsetter på Stortinget

Det er 35 år siden jeg meldte meg inn i AUF og Arbeiderpartiet. Innsatsen for de sosialdemokratiske verdiene har fylt mitt liv siden den gangen. Mitt dype samfunnsengasjement gjorde at jeg valgte et liv for å slåss mot urettferdighet, for rettferdig fordeling og like muligheter for alle. Det vil jeg fortsette med. Jeg håper at min beslutning vil skape ro rundt det partiet jeg er glad i, og ser frem til at jeg etter endt sykmelding skal fortsette innsatsen for velgerne mine i Trøndelag og for Arbeiderpartiets politikk i årene som kommer.»

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

En tidligere AUF-er har varslet Arbeiderpartiet om to episoder med daværende statsråd Trond Giske.

– Han la armene rundt meg og begynte å kysse meg. Han ble svært pågående og intens, fortalte hun til Nordlys like før jul.

I en kronikk i Aftenposten torsdag utdyper kvinnen fra Troms, som vil være anonym, det hun mener var seksuell trakassering fra Giske.

«Jeg var 18 år og ble spurt om å være med til Giskes leilighet for å hjelpe ham med å hente varer til et nachspiel som ble arrangert i naboleiligheten. I leiligheten ble jeg utsatt for det jeg mener er seksuell trakassering. Dette gjorde meg sjokkert og redd. Fra badet ringte jeg til en venninne og ba henne om hjelp dersom jeg ikke snart kom på nachspielet,» skriver hun.

Fredag stod også Ap-politiker i Oslo Line Oma frem og fortalte sin historie om hvordan hun mener at han skal ha trakassert henne. Oma er den første av varslerne som står åpent frem.

– For meg føles det riktig å stå frem, samtidig som jeg forstår de som ikke vil det. Jeg vil fortelle alle de andre som har opplevd ting at det er trygt å varsle til Arbeiderpartiet. Jeg har blitt godt behandlet og tatt på største alvor etter at jeg gikk til Jonas Gahr Støre med min historie i romjula, sa hun til NRK.

- Ville blitt fjernet

Mandag vil han redegjøre for sentralstyret i Arbeiderpartiet for hvorfor han mener dette var en riktig beslutning. Sentralstyret skal ha sitt månedlige møte mandag på partikontoret i Oslo.

NTB forsøkte søndag å få kontakt med partisekretær Kjersti Stensen og nestleder Hadia Tajik. Ingen av dem ønsker å kommentere Giskes avgang.

– Jeg tror vi lar Jonas' sin pressemelding tale for seg, sier Tajiks rådgiver Edina Ringdal i en SMS til NTB.

Dagsavisens sjefredaktør, Arne Strand, mener det var en klok beslutning av Giske å trekke seg.

– Om han ikke hadde trukket seg, ville han blitt fjernet som nestleder. Det var lurt å gjøre det før sentralstyrets møte i morgen, sier Strand til TV 2.

I en kommentar for få dager siden skrev sjefredaktør i Nettavisen Gunnar Stavrum at krisen i Ap ikke er over med Giske:

«Arbeiderpartiet har ikke bare en lederkrise - partiet famler politisk, uten å finne svar og løsninger som appellerer til velgerne. Det er ikke nestleder Trond Giskes skyld.»