Rigmor Aasrud fra Oppland blir Arbeiderpartiets nye finanspolitiske talsperson, har partiet bestemt.

Aasrud tar altså over for Giske, som trakk seg både som nestleder og finanspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet. I tillegg er Giske vraket fra sentralstyret, og skal nå sitte i familie- og kulturkomiteen, melder Dagens Næringsliv.

LES OGSÅ: Grande druknet i blomster på Slottsplassen

Ifølge DN skal Giskes tilhengere ha jobbet for at han skulle få beholde sin stilling i sentralstyret, men fordi vervet hans i sentralstyret har vært knyttet til nestelederstillingen, mister han også plassen sin der.

- Lå i kortene

Nettavisen har snakket med statstviter Svein T. Marthinsen, som ikke synes vrakingen fra sentralstyret er overraskende.

- Ne, det lå det litt i kortene at dette vervet skulle ryke, etter at han både trakk seg som nestleder og som finanspolitisk talsmann. I stedet blir han stående med en ganske ordinær stortingsplass, sier Marthinsen.

- Fra finanskomiteen til familie- og kulturkomiteen, hva vil du si om det byttet?

- Det er en ganske kraftig nedgradering. Han vil få mye lettere oppgaver enn han har hatt i finanskomiteen, selv om familie- og kulturkomiteen er viktig.

- Erfaren og dyktig

Aasrud var fornyings-, administrasjons- og kirkeminister i Stoltenberg II-regjeringen og har ledet Arbeiderpartiets kommunalfraksjon siden høsten 2017.

– Rigmor Aasrud er en erfaren og dyktig politiker som vil lede Arbeiderpartiets finansarbeid på en god måte, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Ny leder for kommunal- og forvaltningsfraksjonen blir Eirik Sivertsen fra Nordland. Han ledet Aps transportfraksjon fra 2015 til 2017 og satt før det i kommunalfraksjonen.

Trakk seg

Giske trakk seg som nestleder og finanspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet søndag 7. januar etter en rekke varlser mot ham for seksuelt trakasserende atferd.

Lørdag ble det også kjent at nestleder Hadia Tajik, som har røket uklar med Giske, formidlet de første varslene på vegne av andre. Giske har tidligere slått tilbake mot varslene som er kommet om ham, noe han også har fått mye kritikk for.

Etter Giske trakk seg, stilte han plassen som finanspolitisk talsmann til rådighet i kjølvannet av flere varslingssaker om hans oppførsel.

Sykmeldt i to nye uker

Giske er fra begynnelsen av denne uken sykmeldt i to nye uker.

Det opplyser politikerens rådgiver Bård Flaarønning til Dagbladet. Den tidligere Ap-nestlederen ble først sykmeldt fredag 22. desember.

Det er uklart hvilken rolle Giske vil få når han kommer tilbake til Stortinget. Dersom han ikke blir sykmeldt på nytt, er han tilbake akkurat i tide til Aps landsstyremøte 29. og 30. januar.

Ny regjering

Solberg og regjeringens statsråder presenterte den nye regjeringen på Slottsplassen klokken 14.17. Den utvidede blågrønne regjeringen har 20 statsråder, én mer enn tidligere.

De nye er stortingsrepresentant Trine Skei Grande (V), som er utnevnt til kulturminister. Videre er det partifelle og stortingskollega Ola Elvestuen, som er utnevnt til klima- og miljøminister, stortingsrepresentant Nikolai Eivindssøn Astrup (H), ny utviklingsminister og advokat Iselin Nybø (V) - forsknings- og høyere utdanningsminister. Til slutt er det cyberkoordinator Åse Michaelsen (Frp) som er utnevnt til eldre- og folkehelseminister.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H), barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp), justis- og beredskapsminister Per-Willy Trudvang Amundsen (Frp) og EØS- og EU-minister Marit Berger Røsland (H) har samtidig fått avskjed i nåde.

Dette er de nye statsrådene: