RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trond har hatt hjerneslag. Ble bedt om å gå fra puben fordi han var full

PINLIG: Trond Steiner (66) sier at han opplevde det fryktelig pinlig da han foran flere andre gjester fikk beskjed om at han var full. For åtte år siden fikk han hjerneslag, og har derfor afasi.
PINLIG: Trond Steiner (66) sier at han opplevde det fryktelig pinlig da han foran flere andre gjester fikk beskjed om at han var full. For åtte år siden fikk han hjerneslag, og har derfor afasi. Foto: MAGNE TURØY (Bergensavisen)
66-åringen gledet seg til å ta en øl til fotballkampen.

– Det var forferdelig pinlig, forteller Steiner til BA om hendelsen som inntraff i sommer.

Han hadde en time å slå i hjel før han skulle treffe kameratene sine, og bestemte seg for å gå inn på Felix på Torget for å se en fotballkamp på storskjerm.

Klin edru ba han om en øl i baren, samt hjelp til bære den over til bordet der han satt. Han har bare en funksjonsfrisk arm.

Bartenderen oppfattet ham som full, og ba ham gå.

– Jeg fikk beskjed om at de ikke serverte berusede mennesker. Alle i lokalet hørte hva hun sa, sier Steiner.

Hjerneslag

For åtte år siden fikk 66-åringen hjerneslag, og ble alvorlig rammet.

Han forteller at han brukte lang tid på å lære seg å snakke og gå igjen. Nå går han med stokk, og snakker forståelig, men litt utydelig.

– Problemet med afasi, som er språkvansker etter en hjerneskade, er at problemene blir verre når situasjonen er stressende. Jeg fikk enda større problemer med å forklare meg.

Steiner skrev først om opplevelsen sin i «Talerøret», som er medlemsbladet for Afasiforbundet i Bergen og Omegn, der han er aktiv.

Der skriver han:

«Dette er en kamp om ord – jeg kan forstå det. Afasipasienter har ordet imot seg. Plutselig står ordene fast – du kommer ingen vei. Jeg ble virkelig redd, jeg skjønte at mangelen på ord kunne bli min bane».

Fikk øl til slutt

Steiner forteller at han vanligvis ikke går ut alene, men denne gangen hadde han litt tid før han skulle møte noen andre.

Han hadde dermed ingen med seg som kunne forklare situasjonen.

– Vi som er med i Afasiforbundet har ID-kort som forklarer situasjonen vår, men dette pleier jeg aldri å ha med meg. Det burde jo heller ikke være nødvendig, sier han.

Situasjonen løste seg ved at bartenderen lot Steiner sette seg ned med en øl, men han sier at han ikke fikk en unnskyldning.

Han ønsker å fortelle om opplevelsen både for at de som jobber på serveringssteder, men også andre mennesker, blir klar over hvordan afasi arter seg.

– Det er lite kunnskap om dette blant folk. Jeg er såpass åpen om min tilstand at jeg ikke har tatt skrekken av dette, jeg kommer til å gå ut igjen. Men mange i samme situasjon kunne vegret seg for å gå ut igjen.

Felix: - Veldig beklagelig

Espen Risti i Bodega Drift, som eier Felix, beklager opplevelsen Trond Steiner hadde.

– Med de utrolig strenge kravene som er fra skjenkekontoret, skjer av og til slike feil.

Risti understreker at han synes det er beklagelig at Steinar hadde en slik opplevelse hos dem.

– Dette er slike ting som vi håper ikke skal skje. Samtidig kan det være veldig vanskelig for den som står bak baren å avgjøre om symptomene skyldes beruselse eller andre ting.

Risti forteller at mange utesteder i Bergen er ekstra forsiktige for tiden, ettersom syv utesteder har fått inndratt sin skjenkebevilling i løpet av de siste månedene.

– Vi nekter heller ti for mye enn én for lite. Dessverre rammer det også de som ikke er beruset, der vi gjør en feil, men vi kan ikke risikere å måtte stenge kranene i to uker, sier han.

– Problemet er at i de fleste tilfeller der skjenkekontrollørene observerer personer de mener er beruset, kontakter de ikke disse personene selv. Dermed blir vi nødt til å være strengere, for det er ikke gitt at skjenkekontrollørene får med seg at det ikke er snakk om beruselse.

– Lettere med id-kort

Han mener det beste er hvis de som har ulike tilstander som gjør at det kan oppstå tvilstilfeller, har med seg bevis fra legen eller lignende.

– Uten slike bevis er det vanskelig for de ansatte å avgjøre hva symptomene skyldes. I tillegg hender det faktisk at folk lyver på seg ulike ting.

Bodil Johanson, logoped i Helse Bergen og leder i Afasiforeningen Bergen og omegn, sier til BA at det finnes kort afasi-pasienter kan vise frem som forklarer tilstanden deres.

– Det kan sikkert fungere, men det er ikke alle som ønsker å flagge vanskene sine, av flere grunner, sier hun.

– Dels oppleves det at det er liten kunnskap om afasi blant folk, de færreste har hørt om dette selv om svært mange får afasi årlig. Dels ønsker de fleste å leve et så normalt liv som mulig, og ønsker ikke å trekke frem sykdommen sine hele tiden.

– Dessuten ville jeg jo tro at en i 2014 kunne forvente såpass mye kunnskap rundt slag og følgetilstander etter slag at folk klarer å skille personer med lammelser fra sterkt berusede personer.

Ifølge Johanson finnes det forskning som viser at afasi påvirker livskvaliteten.

– Mange opplever å bli mer isolerte, fordi det er vanskelig å være ute i sosiale settinger.

Les flere saker fra Bergensavisen her


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere