RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror de ikke på klimakrisen?

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Finanskrisen har gjort mer for miljøet enn norske politikere. Tror de ikke på miljøkrisen de advarer mot?

Faren for global oppvarming og en internasjonal miljøkrise er uten sammenligning den saken som har engasjert flest politikere, næringslivsledere og kjente personer de siste årene.

Men i motsetning til finanskrisen - der politikere over hele verden reagerte samtidig og tungt - er tiltakene mot klimagassutslipp spede og dårlig koordinerte. Og Norge er på ingen måte noe foregangsland i å bekjempe den største trusselen mot vår tilværelse.

Spørsmålet er hvorfor?

Storbritannias Prins Charles har arbeidet i mange år mot klimatrusselen, og på Googles prestisjetunge Zeitgeist 09 advarte Charles om at vi nå kun har 98 måneder igjen for å få klimagassutslippene til å gå ned.

Flere forskere tror nå at vi kan gå mot en irreversibel utvikling der det vil være for sent å snu - andre mener det allerede er for sent på grunn av latente utslipp som vil fortsette å komme de nærmeste årene.

Det påfallende med det samstemte budskapet fra politikerne og deres støttespillere, er hvor lite som blir gjort. Norske kjøp av klimakvoter er eksempelvis foreløpig et luftslott. Utslippene fra olje- og gass-bransjen og fra biltrafikken fortsetter rett til værs her i landet. I klartekst forteller det at vi bør vurdere den rødgrønne regjeringens miljøarbeid ikke etter hva de sier, men hva de gjør.

Et av problemene ser ut til å være sammenheng i politikken. Samtidig som norske politikere står på miljøbarrikadene, så vedtar de oljeproduksjon og urensede gasskraftverk - og akkurat nå arbeider man med en statsgaranti på 70 miliarder kroner for å sikre den kraftkrevende industrien billig elektrisk kraft i tiår fremover.

I fjor kom finanskrisen oss til unnsetning, og hovedgrunnen av mindre sjøtransport. Den eneste sektoren som virkelig har gjort tiltak som monner, er faktisk industrien, som har redusert de årlige utslippene år for år i lang tid. Men også finanskrisen har bidratt til lavere industriutslipp.

Mangelen på sammenheng gjelder ikke bare i industrien, den går igjen over alt. For eksempel i media, som ligger Nettavisens hjerte nær: Alle statlige støtteordninger til pressen går til det minst miljøvennlige alternativet, nemlig papiravisene. Industrien som koker trær og bærer tonn av papir hver dag belønnes med nullmoms og direkte produksjonsstøtte. De mijøvennlige nettavisene diskrimineres systematisk økonomisk av staten.

Det viser at politikerne ikke tar sine egne advarsler på alvor.

Fra 1990 til i dag har Norge økt de årlige utslippene av klimagasser med 4,5 millioner tonn. Vi ligger 7,4 prosent over nivået Norge har forpliktet seg til i Kyotoprotokollen.

Det er ille, men aller verst er at verken regjeringen eller Stortinget er villig til å ta følgene av sine egne dommedagsprofetier. Enten tror man ikke på dem - eller så tør man ikke ta følgene overfor velgerne.

Internasjonalt er det pinlig at «foregangslandet» Norge er en miljøsinke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere