*Nettavisen* Nyheter.

Tror flere følger Hagen

Foto: Morten F. Holm / SCANPIX

Høyre gnir seg i hendene over at Stein Erik Hagen blar opp penger til valgkampen, og håper nå kronene raser inn fra andre næringslivstopper.

12.04.05 14:36

- Det er veldig fint at han står fram som giver. Hans stemme blir hørt. Jeg tror, håper og regner med at andre næringslivsledere vil følge hans eksempel, sier lederen i Høyres økonomistyre, Diderik Schnitler til TV 2 Nettavisen.

Den tidligere NHO-presidenten og finansmannen vil selv gi penger til Høyres valgkamp.

- Ja, jeg kommer til å støtte valgkampen. Men det blir etter evne. Noen heter Schnitler, og andre heter Hagen. Men jeg er såpass opptatt av dette, at jeg er med og gir mitt bidrag, sier Schnitler.

Nok er nok
Schnitler støtter Hagens angrep mot at LO går tungt inn i Arbeiderpartiets sentralstyre, samtidig som LO gir milliongaver til partiet.

- Jeg synes det er gledelig at folk nå reagerer, og sier at nok er nok, sier Schnitler.

Han advarer sterkt mot at Ap – med tette bånd til LO, drevet til venstre av SV og med Sp på kjøpet - tar over makten.

- Jeg tror ikke folk er klar over hva det innebærer. Jeg vil ikke bruke ord som dommedag, men det vil være veldig uheldig. Det er grunn til å rope et varsko, sier Schnitler.

En rødgrønn regjering vil føre en overbudspolitikk, som kommer til å gå på bekostning av velferdsstaten, advarer han.

Motiverende
I Høyres Hovedorganisasjon blir Hagens varsel om milde gaver til de borgerlige partiene mottatt med stor glede.

- Jeg håper det kan virke motiverende for å gi små og store gaver til Høyre, sier partiets generalsekretær Trond R. Hole til TV 2 Nettavisen.

Høyre offentliggjør alle gaver over 20.000 kroner på sin hjemmeside. I fjor kom det inn 1,7 millioner kroner til Høyres felles innsamlingskomite. I tillegg er det samlet inn rundt en million kroner i støttekampanjen H:partner.

Høyres rike onkler som blar opp penger i år, vil bli offentliggjort i god tid før valget, varsler lederen for økonomistyret.

Nervøse
Etter at NHO trappet ned sin støtte til partiene sliter Høyre med å få inn nok penger til den kommende valgkampen.

Høyre antar at LO og LOs forbund kommer til å gi over 12 millioner i valgkampstøtte i år, og viser til at dette var det Ap fikk i pengegave foran valget i 2001. Høyre er ikke i nærheten av å bli sponset så mye, sier han

- Vi er svært nervøse. Vi er svært langt unna det vi trenger, sier Hole.

Klikk på bildet for å forstørre.

NHO står fast
NHO-president Erling Øverland sier at det er helt uaktuelt for NHO å igjen å støtte de borgerlige partiene til tross for millionene LO gir Ap.

- NHO har hatt en særdeles grundig behandling av spørsmålet i våre besluttende organer. Vi besluttet å gradvis redusere støtten over en femårsperiode, og det har vi nå fullført, sier Øverland til TV 2 Nettavisen.

- Vil dere oppfordre enkeltmedlemmer om å gi støtte?

- Nei, men enkeltmedlemmer står fritt til å bruke sine penger slik de vil, det være seg humanitære organisasjoner eller politiske partier. Det viktigste er at det skjer i full åpenhet, sier Øverland.

- Har du forståelse for Stein Erik Hagen?

- Man har alltid forståelse for at man vil gi penger til formål som en brenner for. Men for NHO er det prinsipielt viktig å være uavhengig. Vi ønsker ikke å skape et inntrykk av at de politiske beslutningsprosessene er påvirket av sektorinteresser, sier NHO-presidenten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag