Gå til sidens hovedinnhold

Tror fortsatt på maktskifte

Kaffekongen Herman Friele sørget for et brakvalg på Bergen Høyre, men han mangler likevel én stemme i bystyret for å sikre seg ordførerkjedet. Men han er likevel optimist.

Den såkalte Friele-effekten hjalp Bergen Høyre til sitt beste valgresultat på 20 år, og partiet kapret 18 plasser i bystyret.

Sammen med Frp og Pensjonistpartiet får Høyre 33 stemmer i bystyret og mangler én stemme for å få flertall.

Optimist
Den blå koalisjonen vil med andre ord ikke komme til makten uten hjelp fra KrF, og foreløpig henger Herman Frieles ordførerplaner i en tynn tråd. Den sittende KrF-ordføreren i Bergen, Kristian Helland, har nemlig gitt klar beskjed om at samarbeid med Frp ikke blir aktuelt.

- Det blir en utfordring. De ulike partiene har hatt sine sonderinger i dag, og det har vært en rolig utvikling. Høyre har gjort et fantastisk valg i Bergen, selv om vi mangler én plass. Byens befolkning ønsker et skifte. Men ingenting er avklart, sier Friele til TV 2 Nettavisen.

Han tror det er fullt ut mulig å overbevise KrF om å sikre flertall for den borgelig løsning i Bergen de neste fire årene.

Neppe Ap-samarbeid
Hellands kongstanke er imidlertid en koalisjon på tvers av de tradisjonelle skillelinjene, der Arbeiderpartiet, Høyre og KrF utgjør flertallet i bystyret. Men dette er ikke god musikk verken hos Ap eller Høyre.

- Vi ser ikke det som et tema. Det er ingen ønsket løsning. Vi ønsker en borgelig løsning og jobber for det. Men det er klart, man skal være forsiktig med å utelukke noe hundre prosent, sier ordførerkandidaten.

Kan ende utenfor
Arbeiderpartiet i Bergen gikk kratig tilbake i forhold til forrige kommunevalg, men foreløpig er det mest sannsynlig at byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen beholder sin posisjon.

I så fall må Ap og KrF etablere et forpliktende samarbeid med de resterende partene i byrådet, for å sikre et flertall.

Bergen bystyre stemmer over nytt byråd og ordfører 27. oktober.

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå