Gå til sidens hovedinnhold

- Tror han lurer oss

Rettspsykiaterne tror Bahadir Mirzaolimov (27) simulerer hukommelsestap for drapsnatten.

NAMSOS (Nettavisen): Heller ikke de rettspsykiatriske sakkyndige kunne gi noe svar på hvorfor Bahadir Mirzaolimov begikk de grusomme drapene i Overhalla natt til 30. april i år.

- Vi kan dessverre ikke spekulere i årsaken til det som skjedde på Overhalla. Men vi har forståelse for at spørsmålet reises, sa spesialist i psykiatri Andreas Hamnes i retten onsdag.

Ikke psykose
Han har foretatt en vurdering av den tiltalte 27-åringen sammen med professor i psykologi Kirsten Rasmussen. De har hatt fem samtaler med Mirzaolimov, og de har observert ham nøye under rettssaken i Namdal tingrett.

- Det er ikke funnet noen holdepunkter for noen alvorlige psykiske tilstander. Tiltalte var ikke psykotisk før, under eller etter drapene og voldshandlingene i bolighuset, sa Hamnes.

De sakkyndige påpeker at usbekeren under rettssaken husket mer fra drapshandlingene enn han gjorde under samtalene med Hamnes og Rasmussen.

- Hukommelsestapet er ikke så omfattende som han ga inntrykk av da vi vurderte ham. At han sier han ikke husker noe, kan skyldes at han enten fornekter det han har gjort, eller at han simulerer hukommelsestap, sa Hamnes i sin forklaring.

- Prøver å vri seg unna
Flere av de pårørende, som ikke orker å stille opp med navn og bilde, sier til Nettavisen at de tror at Mirzaolimov har drevet et spill overfor politiet, psykiaterne og i retten.

- Han prøver å vri seg unna, men bevisene mot ham er jo overveldende. Og det er godt at de sakkyndige ikke har latt seg lure av spillet hans, sier en av de pårørende.

Førstestatsadvokat Jan H. Dahle var godt fornøyd med rettspsykiaternes konklusjon.

- Det samsvarer med påtalemyndighetens oppfattelse. At rettspsykiaterne antyder at han (Mirzaolimov, journ. anm.) simulerer, har nok mye for seg, sier han til Nettavisen.

Nedslått drapsmann
De tre første dagene av Overhalla-saken har vært svært nedslående for Bahadir Mirzaolimov, noe han også har vært preget av.

Under forhandlingene i tingretten har han forsøkt å gjøre seg så liten som mulig. Han sitter framoverlent med lutet rygg og ser for det meste ned på skoene sine eller ned i bordplata foran seg.

27-åringen gjør alt for å unngå å møte blikkene fra rettens aktører og tilhørere.

Ved de få anledningene han har fått ordet, har han snakket lavmælt, hele tiden sittende sammensunket.

Han viser lite følelser i forhold ugjerningene. Unntaket var da bildene av ofrene ble vist for retten tirsdag. Da måtte Mirzaolimov be om å få forlate retten på grunn av sterke inntrykk. Bildene var av særlig sterk karakter.

Her er de fellende hovedpunktene:

  • I det første Kripos-avhøret innrømmet at han «hadde gjort det».
  • I en tekstmeldingskladd som ble funnet på tiltaltes mobiltelefon på åstedet skriver 27-åringen at han har kommet til at han må drepe Anne Grete Vollum og seg selv.
  • En lang rekke DNA-spor som ble funnet i hele bolighuset og på begge drapsofrene nagler usbekeren til ugjerningene.
  • Tiltalte hevder han slukte piller som kan ha forårsaket deler av voldshandlingene. Dette er blitt tilbakevist av to eksperter.
  • Det er ikke funnet formildende omstendigheter eller psykisk lidelse som vil kunne gi Mirzaolimov straffereduksjon eller -fritak.
  • Hans forklaring om hukommelsestap svekkes kraftig av de rettspsykiatrisk sakkyndige, som antyder at 27-åringen simulerer.
Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus