*Nettavisen* Nyheter.

Tror ikke Bakkebø er død

Deputy US Marshall Brian Fair sier han ikke tror Harald Bakkebø er død «før han ser det».

17.04.06 09:30

Bakkebø var ettersøkt i USA, og er antatt å ha mistet livet i det såkalte Frekhaug-drapet.

Deputy US Marshall Brian Frei sier han ikke tror Harald Bakkebø er død «før han får se det.»

Ifølge kontoret til statsadvokaten i Louisiana vil ikke saken mot Bakkebø bli lukket før norske myndigheter fremskaffer fingeravtrykk eller DNA-prøver som viser at det virkelig var Bakkebø som ble skutt på Frekhaug i mars, .

Harald Bakkebø er det antatte offeret i det såkalte Frekhaug-drapet. Norsk politi regner med at den 63 år gamle forretningsmannen ble skutt av sin forretningskompanjong, mens han hadde amerikanske myndigheter i helene.

Bakkebø var en av de såkalte «Southshore Nine», som skal ha svindlet 15000 ofre i 23 stater for sparepengene sine. Til sammen beløp det seg til nærmere 1,4 milliarder kroner.

Dømt
De øvrige tiltalte i saken er nå funnet skyldige og soner sine straffer. En annen person kom seg unna før rettssaken, og skiftet identitet sammen med sin kone. De ble oppdaget som arbeidere på en golfbane i Arizona, etter at bildene av dem hadde vært vist på TV-programmet «Americas Most Wanted.»

Bakkebø stakk av til Norge, som ikke har noen utleveringsavtale med USA om økonomisk kriminalitet.

- Det var så fortvilende, sier Deputy Marshall Brian Fair til Times-Piqayune.

Kjente leiligheten
- Vi visste til og med om leiligheten han bodde i, i Bergens fineste strøk. Men vi kunne ikke røre ham. Men navnet hans var registrert hos Interpol dersom han skulle reise til et land med litt mer normale utleveringsavtaler.

- Med alle de pengene ville det være enkelt å fabrikkere sin egen død, for siden å gjenoppstå, hevder visemarshallen overfor Times-Piqayune i New Orleans.

Forlanger DNA
En talsmann for den amerikanske statsadvokaten, Jim Letten, sier til avisen at de ikke kommer til å lukke saken før de har fått klare beviser fra norske myndigheter på at Bakkebø er død. Det vil si fingeravtrykk eller DNA-prøver. Statsadvokaten har ikke vurdert hvordan de vil prøve å få tilbake midlene de mener Bakkebø stakk av med, eller om de vil prøve på det.

- Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne i Bergen kunne, da ibergen.no fikk kontakt med ham, ikke svare på om Harald Bakkebø ble positivt identifisert med fingeravtrykk eller DNA.

Harald Bakkebø ble skutt i hodet. Det er ikke kjent hvorvidt liket var lett gjenkjennelig eller ikke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.