RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror ikke folk vil jobbe lengre

Forskere tviler på om pernsjonsforliket vil få oss til å bli i jobben lengre enn i dag.

Den reelle avgangsalderen fra arbeidslivet har blitt stadig lavere, og bare rundt tre av ti nordmenn jobber nå til de blir 67 år. Partiene som står bak pensjonsforliket mener det nye systemet vil snu denne trenden. Alle årene i yrkeslivet skal heretter telle, taket på 40 års opptjening skal fjernes, og det skal bli større samsvar mellom inntekt og pensjonen. Dessuten vil man i fremtiden blir tvunget til å jobbe lengre for å beholde nivået på pensjonen hvis levealderen øker, såkalt levealderjustering.

Til tross for dette tviler Nils Martin Stølen i Statistisk Sentralbyrå på om folk vil jobbe lengre, skriver Dagens Næringsliv.

- Det er noen motstridende ting i avtalen. Man viderefører avtalefestet pensjon, og man har ikke avklart hva som skal skje med uføretrygden. Begge disse ordningene kan stå i motstrid til å få folk til å stå lengre, sier han han til DN.

Forsker Axel West Pedersen ved Norsk institutt for oppvekst og aldring (Nova) er langt på vei enig med Stølen. Han understreker at mye av innsparingseffekten i reformen vil forsvinne hvis ikke levealderjusteringen virker etter hensikten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere