RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror ikke på konsesjoner på dataspill

Illustrasjon til dataspill
Illustrasjon til dataspill
Sist oppdatert:
Forhandlerne av dataspill har lite til overs for at regjeringen vurderer å innføre konsesjoner for salg. - Snakk med oss og la oss løse dette sammen, sier bransjen.

KrF-statsrådene Valgerd Svarstad Haugland og Laila Dåvøy er bekymret over at ungdom spiller voldsspill på data. Regjeringen vil innføre konsesjonsregler for å selge dataspill. Håpet er at det skal stoppe salget til ungdom.

Må ta det på alvor
Forslaget blir imidlertid dårlig mottatt hos forhandlerne, som tror det er helt andre virkemidler som må tas i bruk.

- Jeg tror debatten er gjennomsyret av at politikere og foreldre ikke har noe forhold til dataspill på samme måte som de har til film, sier Haakon Klafstad i Spaceworld til TV 2 Nettavisen.

Den landsomfattende elektrokjeden er en av de største forhandlerne av dataspill i landet. Klastad mener det viktige er at foreldrene blir mer bevisst på hva ungene holder på med.

Bransjen vil rydde opp
- Dataspill er en stor og viktig del av hverdagen til ungene på samme måte som fotball eller lek er det. Det må foreldrene akseptere og sette seg inn i, sier Klafstad.

En konsesjonsordning vil innebære at myndighetene kan gripe inn mot forhandlere som selger voldsspill til barn. Det vil forhandlerne rydde opp i selv.

- Vi har aldersmerking av alle spill og de er også merket med kategori. Ekspeditørene er lært opp til å spørre om legitimasjon, sier informasjonssjef Scott Engebrigtsen i Elkjøp til TV 2 Nettavisen.

Han og kollegaen i Spaceworld mener konsesjoner ikke vil gjøre noe fra eller til på salget til mindreårige.

Kan ikke reguleres bort
- Jeg reagerer på at statsrådene så klart sier at de ikke stoler på oss. Snakk med oss, ta en dialog. Så vil de se at bransjen faktisk har gjort mye for å redusere salg til mindreårige. Siden i sommer er alle dataspill merket med alder og innhold, sier Klafstad.

- Men det er jo ingen hemmelighet at det er enkelt for 14-åringer å få kjøpt grove voldsspill?

- Vi kan aldri garantere 100 prosent og det vil heller ikke en konsesjonsordning gjøre. Bransjen selv ønsker ikke at det skal selges voldsspill til mindreårige, men vi kan aldri garantere at det ikke skjer glipp. På samme måte som ingen kan garantere at 14-åringen ikke får tak i øl. Enten gjennom at kjente kjøper eller at de klarer det selv. Konsesjoner vil ikke endre det, sier Klafstad.

- Denne debatten er jo oppe ved jevne mellomrom og Dåvøy har tidligere snakket om forbud. Det tror jeg er feil vei å gå. Vi kan ikke forby alt vi ikke liker personlig. Det er alt for lett at det blir synsing på dette området og ikke fakta, sier Engebrigtsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere